Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007 15:58

Καζακστάν: Νέες απειλές για το κοίτασμα Κασαγκάν

Με διακοπή του έργου ανάπτυξης του τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου Κασαγκάν, απειλεί η κυβέρνηση του Καζακστάν τις διεθνείς εταιρείες που το διαχειρίζονται, επικαλούμενη παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων. «Διεξάγουμε έρευνα και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο διαχειριστής του έργου δε σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία του Καζακστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Νουρλάν Ισκάκοφ.

Διαχειριστής του κοιτάσματος είναι η ιταλική Eni, ενώ στους υπόλοιπους εταίρους συμπεριλαμβάνονται οι ExxonMobil, Shell, ConocoPhillips και Inpex.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Καρίμ Μασίμοφ είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις στις αρχές Αυγούστου, απειλώντας την Eni με αποπομπή από το έργο. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την πορεία του έργου» είχε δηλώσει ο κ. Μασίμοφ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει αντικατάσταση του διαχειριστή, αν αυτός δεν επιλύσει τα προβλήματά του.

Η παραγωγή της κοιτάσματος, του μεγαλύτερου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αναμένεται να ξεκινήσει το 2008, ενώ το κόστος του έργου ανέρχεται σε 10 δισ. δολ.