Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2007 00:01

Νευρικότητα και οριακά κέρδη

ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ κέρδη έκλεισαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες πάλευαν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την κρίση στην αγορά των subprime δανείων.

ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ κέρδη έκλεισαν και χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες πάλευαν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την κρίση στην αγορά των subprime δανείων.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις από επίσημα χείλη φαίνεται να έχουν περιορίσει τη νευρικότητα των επενδυτών. Οι φόβοι ωστόσο συντηρούνται από ειδήσεις, όπως ο διπλασιασμός των κατασχέσεων κατοικιών στις ΗΠΑ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι αμερικανικό όσο και οι γερμανικοί πιστωτικοί όμιλοι.

Την «τονωτική ένεση» στη Γουόλ Στριτ επιχείρησε να δώσει και πάλι ο Μπεν Μπερνάνκι- αυτή τη φορά με τα όσα είπε κατά τη συνάντησή του με τον γερουσιαστή Κρις Ντοντ. «Ο διοικητής της FED είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του» τόνισε ο Ντοντ.

Παρ' όλα αυτά μία ώρα πριν από το τέλος της συνεδρίασης δύο από τους τρεις αμερικανικούς δείκτες ήταν στο κόκκινο. Ο Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,35% και ο Nasdaq 0,91%. Στο +0,33% ήταν ο S&P 500.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές περιλαμβάνονταν οι Toll Brothers, η Hovnanian Enterprises και Standard- Pacific, μετά και τη σύσταση της Banc of America για πώληση των εν λόγω τίτλων. Ισχυρές πιέσεις δεχόταν και η μετοχή της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής βιομηχανίας παγκοσμίως, μετά και την υποχώρηση της τιμής του αργού κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Στη Γηραιά Ήπειρο την ίδια ώρα οι κυριότερες κεφαλαιαγορές έκλεισαν με οριακά κέρδη. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 6.086.10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 7.424,75 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κέρδη 0,36% στις 5.418,78 μονάδες.

Oι τραπεζικοί όμιλοι συνέχισαν πάντως να δέχονται πιέσεις, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της WestLB ότι η κρίση στις πιστωτικές αγορές θα πλήξει τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο. Υπήρχαν εξάλλου πληροφορίες ότι γερμανικές τράπεζες θα δεχθούν μηνύσεις από επιχειρήσεις, καθώς δεν είχαν σωστή πληροφόρηση για το βαθμό ρίσκου ορισμένων προϊόντων. Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε στο +1,07%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ