Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 08:00

Δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου: «Δεύτερη ευκαιρία» για οφειλές από καταπτώσεις εγγυήσεων

Νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες τους νέου πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία σχεδιάζει να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα. Το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση για την περίπτωση των οφειλετών οι οποίοι, αν και έλαβαν στο παρελθόν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν, εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα να καταπέσουν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες τους νέου πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία σχεδιάζει να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση για την περίπτωση των οφειλετών οι οποίοι, αν και έλαβαν στο παρελθόν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν, εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα να καταπέσουν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πρόκειται για δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Πρόκειται για δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα:

  • Από το πρώην ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων)
  • Στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε πληγέντες από πυρκαγιές, σεισμούς, κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, επιταχύνθηκε η μεταφορά στην εφορία των υπολοίπων των δανείων που είχαν δοθεί και δεν εξυπηρετούνται. Δηλαδή, τα  συγκεκριμένα ποσά μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο και θα εισπραχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, οι συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Δηλαδή, μία επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει με 120 δόσεις, κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι

  • Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2020 μπορούν να ρυθμιστούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρου. Όσες οφειλές τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%. Οι πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.
  • Όσοι οφειλέτες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.
  • Όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Ραλλού Αλεξοπούλου