Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007 08:42

Δεν αφήνει περιθώρια προβλέψεων o Tρισέ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενέτεινε την αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών στο Βουκουρέστι, την πρώτη μετά την κρίση που ξέσπασε στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεσμευθεί σε καμία απολύτως κίνηση των επιτοκίων προτού την επικείμενη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου. «Τότε θα αξιολογήσουμε όλα τα στοιχεία για την οικονομία και τους κινδύνους και εν συνεχεία θα προχωρήσουμε εκείνη τη στιγμή στις απαραίτητες κινήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσπάθησε, ωστόσο, να αποφύγει οιαδήποτε άμεση ένδειξη για αλλαγή στάσης όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, ούτε και επιβεβαίωσε τη φράση «ύψιστος βαθμός επαγρύπνησης» για να περιγράψει το σημερινό τρόπο σκέψης της ΕΚΤ.

Οσον αφορά στις δηλώσεις του για τα επιτόκια και την αναφορά του στη λεκτική της 2ης Αυγούστου, ο Τρισέ τόνισε ότι αυτά έγιναν πριν από την πρόσφατη περίοδο της αναστάτωσης στην αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της όλους τους παράγοντες πριν αποφασίσει για τα επιτόκια.

Οπως ανέφερε, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε για τη νομισματική πολιτική μετά τις 2 Αυγούστου, όταν με τις δηλώσεις του σηματοδότησε πιθανή αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας τη στάση της τράπεζας απέναντι στον πληθωρισμό και χρησιμοποιώντας τη φράση «ύψιστος βαθμός επαγρύπνησης». Επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε «ευνοϊκές» τις οικονομικές εξελίξεις, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τον αντίκτυπο της κρίσης στην οικονομία.

Οι δηλώσεις Τρισέ αύξησαν τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως διοχετεύσουν επιπλέον ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην πιστωτική κρίση. Ο Μαρκ Μίντοους, στρατηγικός αναλυτής της Tempus Consulting, χαρακτήρισε ήπια τα σχόλια Τρισέ, τα οποία πιστεύει ότι προετοιμάζουν τις αγορές για διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα το Σεπτέμβριο. «Αρχικά η ΕΚΤ φαινόταν να έχει δεσμευθεί σε αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή μήνα, όμως μετά την αστάθεια στις αγορές και τις οικονομικές ενέσεις στο τραπεζικό σύστημα τις προηγούμενες εβδομάδες, θα προκαλούσε έκπληξη εάν παρέμενε προσκολλημένη σε μία αύξηση», προσέθεσε ο ίδιος αναλυτής.