Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 07:42

ΔΝΤ: Θετικά σήματα για bad bank, πτωχευτικό κώδικα

Θετικά σήματα για τη δημιουργία bad bank αλλά και για τον προωθούμενο πτωχευτικό κώδικα στέλνει στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά τη δήλωση συμπερασμάτων για την ολοκλήρωση του β' γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Θετικά σήματα για τη δημιουργία bad bank αλλά και για τον προωθούμενο πτωχευτικό κώδικα στέλνει στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά τη δήλωση συμπερασμάτων για την ολοκλήρωση του β' γύρου της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Μεταξύ άλλων, το Ταμείο θεωρεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) περί δημιουργίας bad bank ως «σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη», με στόχο την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κάτι το οποίο θα πρέπει να θεωρείται άμεση προτεραιότητα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σπεύδει να χαιρετίσει και το πρόγραμμα Ηρακλής, το οποίο είναι «ευπρόσδεκτο και προχωρά». Ωστόσο, όπως παρατηρεί, δεν αποτελεί μια συνολική λύση, καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Έτσι, θεωρεί ότι η πρόταση για την ίδρυση bad bank μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά του Ηρακλή, προκειμένου να απορροφήσει τα εναπομείναντα προβληματικά χαρτοφυλάκια, δίνοντας τις απαραίτητες στηρίξεις στο ευάλωτο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για bad bank βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί και στις διοικήσεις των τραπεζών. Στόχος της ΤτΕ είναι η επιτάχυνση όλων των σχετικών διαδικασιών, ώστε στις αρχές του 2021 να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Θετικό σήμα για τον πτωχευτικό κώδικα

Θετικό σήμα στέλνει το ΔΝΤ και για τον προωθούμενο πτωχευτικό κώδικα, θεωρώντας ότι αποτελεί «μια υποσχόμενη και έγκαιρη πρωτοβουλία, αν και η εφαρμογή του ως προς την διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων και την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητά του».

«Η πανδημία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βελτίωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, απαιτώντας αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση των δυσχερειών στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» σπεύδει να προειδοποιήσει, παράλληλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο συμπερασμάτων, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9,5% του ΑΕΠ για το 2020 και ανάκαμψη της τάξης του 5% για το 2021. Η πλήρης έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.

naftemporiki.gr