Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2007 07:58

Κοντά στα υψηλότερα τριών εβδομάδων το αργό

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την χθεσινή έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έδειξε ότι τα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις καθώς οι ρυθμοί διΰλισης μειώθηκαν.

Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του υπουργείο Ενεργείας ότι τα αποθέματα του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,49 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, περίπου έξι φορές περισσότερο της πρόβλεψης των αναλυτών. Η βενζίνη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τα μέσα Ιουλίου μετά την απροσδόκητη μείωση των λειτουργικών δεικτών των διϋλιστηρίων στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά και την ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 73,58 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:50 π.μ. στη Σιγκαπούρη. Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,78 δολ., ποσοστό 2,5%, φθάνοντας χθες στα 73,51 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Αυγούστου.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 2,2%, φθάνοντας στις 1.463,76 μονάδες, μετά τις απώλειες της εβδομάδες που πέρασε. Στις 15 Αυγούστου ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών και στις 1.406,70 μονάδες.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 72,09 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου. Σημείωσε άνοδο 2,2% χθες, φθάνοντας στα 72,13 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Αυγούστου.