Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2007 10:08

Παρέμβαση Μπους υπέρ των δανειοληπτών για να αποφευχθούν κατασχέσεις κατοικιών

Εδικά μέτρα, που, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν λάβει ενυπόθηκα δάνεια να μην χάσουν τις κατοικίες τους, αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή η κυβέρνηση Μπους.

Όπως αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος, ο Τζορτζ Μπους θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης (Federal Housing Administration), η οποία εξασφαλίζει δάνεια για δανειολήπτες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος, να χορηγεί δάνεια και σε άτομα που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν εγκαίρως, ώστε να αποφεύγουν τις κατασχέσεις των κατοικιών τους και να έχουν τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης με χαμηλότερα επιτόκια.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει τις δόσεις των δανείων τους κατά τουλάχιστον 90 ημέρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στα μέτρα που θα προταθούν σήμερα συμπεριλαμβάνονται και φοροελαφρύνσεις για όσους θα αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους.

Τα μέτρα της κυβέρνησης Μπους θα ανακοινωθούν εν μέσω έντονων κλυδωνισμών στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ, η οποία προκλήθηκε ουσιαστικά από την αδυναμία των αμερικανικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.