Με τη δημοσίευση χθες από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) του τεύχους προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Με τη δημοσίευση χθες από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) του τεύχους προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz ξεκίνησε επίσημα η διαδικασία για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).
Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές, το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind (δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και τέταρτος παίκτης) για τις άδειες 5G θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).
Το επόμενο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, που έχει οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, ενώ η ολοκλήρωσή της (και η διεξαγωγή της δημοπρασίας) έχει προσδιοριστεί για τις 21 Δεκεμβρίου.
Στη σχετική της ανακοίνωση η ΕΕΤΤ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ άλλων θα προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Η αξιοποίηση των δικτύων 5ης γενιάς εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία.
Οι πάροχοι που θα αδειοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, υποχρεούνται εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος να πετύχουν για τις υπηρεσίες φωνής και δεδομένων: Κάλυψη τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας, 95% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, του θαλάσσιου χώρου και των αυτοκινητόδρομων, 90% των ευρωπαϊκών οδών και των εθνικών οδών και 95% του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Επίσης, εντός 3 ετών υποχρεούνται να καλύψουν με ευρυζωνικές υπηρεσίες (ονομαστικός ρυθμός μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη) γεωγραφικές περιοχές που κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού και το 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Για την καταβολή του εκπλειστηριάσματος έχουν δοθεί δύο επιλογές: Η μία είναι η καταβολή του 100% τοις μετρητοίς εντός 10 ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία ανακηρύσσονται υπερθεματιστές και η δεύτερη το 30% του εκπλειστηριάσματος τοις μετρητοίς εντός δέκα 10 ημερών και το υπολειπόμενο 70% σε 9 ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαία μονάδα, με ημερομηνία πρώτης καταβολής τη 10η Ιανουαρίου 2024.
Τα δίκτυα 5G θα είναι εμπορικά διαθέσιμα σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τους πρώτους μήνες του 2021. Η Cosmote έχει επιλέξει για το δίκτυό της τεχνολογίες Ericsson και Nokia (για το δίκτυο ασύρματης πρόσβασης - RAN την πρώτη και για το δίκτυο κορμού - Core και τις δύο). Η Vodafone έχει Huawei μόνον στο RAN, με τον όμιλο να προωθεί την ανάπτυξη ενός ανοικτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) και η Wind έχει επιλέξει Ericsson για το Core και Huawei για το RAN.