Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2007 13:10

Τεχνική Ολυμπιακή: Ζημίες λόγω της ύφεσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας

Πτώση της τάξεως του 11,1% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή στο πρώτο εξάμηνο του 2007, που διαμορφώθηκε στα 925,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.040,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.

Η εταιρεία αποδίδει την πτώση αυτή στη μείωση της δραστηριότητας της επιχειρηματικής μονάδας homebuilding / real estate, ο κύκλος εργασιών της οποίας υποχώρησε στα 865,0 εκατ. ευρώ έναντι 1.007,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006. Η ύφεση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι συντέλεσε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση της τάξης του 83% παρουσίασαν η κατασκευαστική, ξενοδοχειακή και λοιπές δραστηριότητες της εταιρείας στο εσωτερικό και στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. όπου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 60,5 εκατ. ευρώ έναντι 33,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Την ίδια περίοδο, τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 88,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 66,7%.

Όπως είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου του 2007 της εισηγμένης στο NYSE αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας TOUSA Inc., εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και για την εξορθολογικοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, η θυγατρική προέβη σε πρόβλεψη για ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία Transeastern στο πρώτο εξάμηνο του 2007 συνολικά ύψους 40,4 εκατ. ευρώ, που επηρέασαν τα αποτελέσματα της εν λόγω περιόδου.

Επιπρόσθετα, στις 6 Ιουνίου η θυγατρική TOUSA Inc. προέβη στην πώληση των δραστηριοτήτων της στο Ντάλας έναντι 42.5 εκατ. ευρώ σε μετρητά στην εταιρεία Wall Homes Texas LLC. Από την πώληση της παραπάνω δραστηριότητας προέκυψε για τον Όμιλο ζημία ύψους 10,2 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2007 σε ζημιές ύψους 85,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ύψους 103,6 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 66,0 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 53,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Η διοίκηση της εταιρείας, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2007, εκτιμά ότι παρά τις έκτακτες δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η δραστηριότητα του ομίλου στις ΗΠΑ, οι ενέργειες και η στρατηγική που έχει ακολουθηθεί είναι στη σωστή κατεύθυνση και παράλληλα με την απρόσκοπτη συνέχιση της ανάπτυξης των λοιπών δραστηριοτήτων του Ομίλου θα εντείνει τις ενέργειές της με στόχο τη σταδιακή και ουσιαστική ανάκαμψη. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώθηκε με πλήρη κάλυψη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων κατά 34.781.250 ευρώ που διατέθηκαν για την εξόφληση δανείων της μητρικής εταιρείας.