Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2007 07:40

Υποχώρησε η τιμή του αργού

ΠΤΩΤΙΚΑ, αλλά κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς ο τυφώνας Felix στην Καραϊβική ενδέχεται να εξασθενήσει χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Felix, με ταχύτητα ανέμων μάξιμουμ τα 217 χλμ. την ώρα, υποχώρησε στην Κατηγορία 4 και ακολουθεί πιο νότια πορεία που θα τον οδηγήσει αργότερα σήμερα στην Ονδούρα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου, διαπραγματεύθηκε στα 74,13 δολ. το βαρέλι, 9 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:26 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα, μετά τη χθεσινή του διαπραγμάτευση στα 74,60 δολ. το βαρέλι.

Χθες, το Floor του NYSE ήταν κλειστό, λόγω του εορτασμού της Labor Day. Οι χθεσινές συναλλαγές θα συνδυαστούν με τις σημερινές. Στις 31 Αυγούστου, τα συμβόλαια έκλεισαν στα 74,04 δολ. το βαρέλι.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησε 17 σεντς, 0,2% χαμηλότερα, φθάνοντας στα 73,24 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Χθες, σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στα 73,41 δολ. το βαρέλι.

Πετρέλαιο κίνησης

Με ταχύτερο ρυθμό – για πρώτη φορά σε δύο χρόνια – αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης από τη βενζίνη, τα καύσιμα των αεροσκαφών και το ντήζελ, αυξάνοντας το κόστος των ναύλων και της ενεργείας.

Η ζήτηση για το καύσιμο με το οποίο λειτουργούν οι μηχανές θαλάσσης και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας αυξάνεται, καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξης του παγκοσμίου στόλου αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό. Τα διϋλιστήρια πωλούν λιγότερο πετρέλαιο κίνησης, το κατάλοιπο του διϋλισμένου αργού, καθώς επενδύουν 20 δις δολ. μέσα στην επόμενη πενταετία σε πιο κερδοφόρα προϊόντα.