Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζει η τουρκική λίρα, καταγράφοντας χθες νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονων ανησυχιών για επικείμενη κρίση στην Τουρκία, που πλήττεται από ένα εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζει η τουρκική λίρα, καταγράφοντας χθες νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του δολαρίου, εν μέσω έντονων ανησυχιών για επικείμενη κρίση στην Τουρκία, που πλήττεται από ένα εξασθενημένο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και το τεράστιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσογείου, με την επιθετική στάση της Άγκυρας να προκαλεί έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή. «Δαμόκλειος σπάθη» και η απειλή επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε., που θα μπορούσαν να επιφέρουν το ύστατο χτύπημα στην τουρκική οικονομία.
Το νόμισμα υποχώρησε επιπλέον 0,7% χθες στο 7,5574 έναντι του δολαρίου, συνεχίζοντας το καθοδικό σερί για 14 συνεδριάσεις, με εξαίρεση μόνο μία. Κάποιες τουρκικές κρατικές τράπεζες φέρεται να έκαναν παρέμβαση για να ανακόψουν την πτώση, πωλώντας τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια χθες, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ατελείωτες ρευστοποιήσεις της λίρας καταδεικνύουν τα όρια των δαπανηρών παρεμβάσεων των τουρκικών τραπεζών στην αγορά ξένου συναλλάγματος με σκοπό τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Υπολογίζουν ότι η κεντρική τράπεζα μαζί με κρατικές τράπεζες έχουν πωλήσει περί τα 120 δισ. δολάρια μέσω παρεμβάσεων από πέρυσι.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική