Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2007 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά το σχόλιο της Deutsche Bank AG ότι οι αγορές παγκοσμίως σταθεροποιούνται, σε συνδυασμό με έκθεση που έδειξε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ αυξάνονται.

Οι μετοχές της Macquarie Bank Ltd. οδηγούσαν τα κέρδη μεταξύ των δανειστριών μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Deutsche Bank, που κατεύνασαν τις ανησυχίες για τα ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. κινήθηκε επίσης ανοδικά μετά την έκθεση που έδειξε ότι οι πωλήσεις του κλάδου αυξήθηκαν τον Ιούλιο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 152,34 μονάδες στις 11:08 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και των τραπεζών, αποτέλεσαν το 43% της συνολικής ανόδου του δείκτη, που οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Αυγούστου.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 0,8%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex εκτινάχθηκε 1%. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση. Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Χθες οι τρεις κύριοι δείκτες των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά με τον Nasdaq Composite Index να σημειώνει άνοδο μεγαλύτερη του 1%, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο ράλι τεσσάρων ημερών μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ σημείωσαν αύξηση 3,2%, φθάνοντας στα 20,6 δισ. δολ. τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, αποτέλεσμα της ζήτησης μικροεπεξεργαστών και ημιαγωγών μνήμης, σύμφωνα με την έκθεση της Semiconductor Industry Association. Η Ενωση που εδρεύει στην Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε την ετήσιά της πρόβλεψη λέγοντας ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών θα αυξηθούν 1,8% από τα 247,7 δισ. δολ. το 2006.