Τα μεγάλα έργα υποδομής και αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο “μικροσκόπιο” του πάνελ, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο, “Ι. Βελλίδης”.
Τα μεγάλα έργα υποδομής και αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο “μικροσκόπιο” του πάνελ, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo στο Συνεδριακό Κέντρο, “Ι. Βελλίδης”.
Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ παρευρέθηκε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Τον συντονισμό του πάνελ είχε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.
Καραμανλής: Μείζον πρόβλημα οι αστικές συγκοινωνίες
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε σημαντικά προβλήματα στα έργα υποδομών στην Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι το μείζον για την πόλη είναι οι αστικές συγκοινωνίες της. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον ίδιο, από 215 αστικά λεωφορεία σε κυκλοφορία ένα χρόνο πριν, μέχρι το τέλος του 2020 θα κινούνται 550 λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Το Μετρό Θεσσαλονίκης, κατά τον κ. Καραμανλή, θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2023, ενώ προχωράνε και το έργο του flyover της περιφερειακής οδού της πόλης, η οδική διασύνδεση του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, η 6η προβλήτα του ΟΛΘ, η επίγεια σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού, η ανάπλαση της ΔΕΘ κα.
Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεν έμεινε στα λόγια
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έμεινε στα λόγια για τα έργα στην Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον ίδιο, αρκετές επιχειρήσεις παγκόσμιου βεληνεκούς επιλέγουν την Θεσσαλονίκη για να εγκαταστήσουν επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας (Pfizer, Cisco κα). Έτσι, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε κέντρο υψηλής τεχνολογίας. Στην Δυτική Μακεδονία, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ συνολικά η κυβέρνηση έχει προδιαγράψει πως και οι 3 περιφέρειες της Β. Ελλάδας στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα λάβουν 2,6 δισ. ευρώ.
Καράογλου: Επενδύσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδύσεις του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς Thess Intec, αλλά και στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τις γρήγορες διαδικασίες που ακολουθούνται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα φιλική προς το επιχειρείν, ενώ γνωστοποίησε και την διεξαγωγή του 2ου Balkan Forum στην Θεσσαλονίκη στις 25-26 Σεπτεμβρίου.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, περιέγραψε αναλυτικά τα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κ. Μακεδονία, τονίζοντας πως θα είναι μία Περιφέρεια που θα αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ακριτικής περιοχής, την οποία εκπροσωπεί, ενώ περιέγραψε και την συνεργασία που αναπτύσσεται με περιοχές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, αλλά και στις ευκαιρίες που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να προσελκυστούν επενδύσεις για να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χαθεί.
Τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε με έμφαση πως η Θεσσαλονίκη υστερεί και αυτό πρέπει να αλλάξει, δεν χωρούν σχέδια επί χάρτου και ατέρμονες διαβουλεύσεις, ενώ είπε πως κανένα μεγάλο έργο δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για αρχαιολογικές καριέρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ