Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2007 18:07

OOΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΠΛΗΓΜΑ στο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιφέρουν η αναταραχή στην αγορά και η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σε έκθεσή του διαπιστώνει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι «σαφώς λιγότερο ευοίωνες και πιο αβέβαιες» σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις οποίες είχε προβεί τον περασμένο Μάιο. «Ετοιμη να παρέμβει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΠΛΗΓΜΑ στο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιφέρουν η αναταραχή στην αγορά και η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων, εκτιμά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο διεθνής οργανισμός προτείνει διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία, ενώ προτείνει στη Fed μείωση επιτοκίων.

Παρουσιάζοντας την αποτίμησή του στο μέσον της περιόδου μεταξύ της εαρινής και φθινοπωρινής έκθεσης Economic Outlook, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι «σαφώς λιγότερο ευοίωνες και πιο αβέβαιες» σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις οποίες είχε προβεί τον περασμένο Μάιο.

«Οι πτωτικοί κίνδυνοι έχουν καταστεί πιο δυσοίωνοι σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι συνθήκες της χρηματοοικονομικής αγοράς, συνολικά, θα παραμείνουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πιο σφικτές», υπογραμμίζει στο κείμενο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν-Φιλίπ Κοτίς.

Ο διεθνής οργανισμός προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης επτά μεγάλων οικονομιών: εκτιμά ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 1,9% αντί του 2,1% για τον οποίο έκανε λόγο η προηγούμενη εκτίμηση, καθώς και ότι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο θα είναι σημαντικά ασθενέστερα από τις ανέλπιστα ισχυρές επιδόσεις του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου.

Ο ΟΟΣΑ δεν προβλέπει προς το παρόν ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά δεν αποκλείει αυτή την πιθανότητα, δήλωσε ο Κοτίς στο Reuters. «Η διάγνωσή μας είναι για επιβράδυνση», είπε ο Κοτίς, αναγνωρίζοντας ότι η πτωτική στροφή είναι μεγαλύτερη από ό,τι ανέμενε ο ΟΟΣΑ. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ύφεση», πρόσθεσε.

Πρότεινε εξάλλου μείωση, αυτό το μήνα, κατά 0,25% των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, αλλά συμβούλευσε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μην προχωρήσει τόσο ώστε να δώσει στους απερίσκεπτους επενδυτές την εντύπωση ότι οι δημόσιες αρχές θα είναι πάντα παρούσες ως «ναυαγοσώστες» μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Κατά το διεθνή οργανισμό, στην Ευρώπη, η ανάπτυξη παραμένει σχετικά δυναμική και νομιμοποιείται η υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης, όχι όμως πριν αποσαφηνιστεί η κατεύθυνση της εξέλιξης στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.

Η «συμβουλή» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «να περιμένει για να δει» τις εξελίξεις.

Παρόμοιες, σε γενικές γραμμές, ήταν και οι συστάσεις του ΟΟΣΑ στην Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για φετινό ρυθμό 2,4% ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Αντιθέτως, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης στο 2,6%, από 2,7% προηγουμένως.

Οι νέες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για αύξηση 2,6%, φέτος, του ΑΕΠ στη Γερμανία (+2,9%, προηγουμένως), για αύξηση 1,8% του ΑΕΠ στη Γαλλία (+2,2%, προηγουμένως) και για αύξηση 1,8% του ΑΕΠ στην Ιταλία (+2%, προηγουμένως).

Αναθεώρησε, τέλος, ο οργανισμός προς τα πάνω την εκτίμησή του τόσο για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας (στο 3,1%, από 2,7%) και της καναδικής οικονομίας (στο 2,7%, από 2,5%).

«Ετοιμη να παρέμβει» η ΕΚΤ

«Η αστάθεια στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά έχει αυξηθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση», επισημαίνειται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ εν όψει της συνάντησης του διοικητικού της συμβουλίου, αύριο στη Φρανκφούρτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/05/1407780.htm . Αν η αστάθεια επιμείνει, η ΕΚΤ αναφέρει ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στην ομαλοποίηση των συνθηκών.

Η οικονομική αβεβαιότητα που προκάλεσε ο «οικονομικός κυκλώνας» στις παγκόσμιες χρηματαγορές τον προηγούμενο μήνα, αναμένεται να οδηγήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να μην προχωρήσει αύριο στην προγραμματισμένη αύξηση του βασικού της επιτοκίου.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters