Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά τα νέα στοιχεία της συρρίκνωσης αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ που αναζωογόνησαν τις ανησυχίες, ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει σε ύφεση.

Οι μετοχές της Sony Corp. κινήθηκαν πτωτικά για τέταρτη ημέρα, μετά τις εκθέσεις στις ΗΠΑ που έδειξαν συρρίκνωση των πωλήσεων ακινήτων και χαμηλότερη απασχόληση. Οι μετοχές της Macquarie Bank κινήθηκαν πτωτικά, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι τα κέρδη της θα μειωθούν εξ αιτίας της αθέτησης ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd. μετά την υπογραφή αρχικής συμφωνίας για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην PetroChina και καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,5%, φθάνοντας στις 150,44 μονάδες στις 12:20 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, διευρύνοντας τις απώλειες δύο ημερών του 0,8%. Οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών συμμετείχαν τα μέγιστα στην πτώση του περιφερειακού δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, απώλεσε 0,5% φθάνοντας στις 16.085,53 μονάδες, αγορά με τις χειρότερες επιδόσεις στην περιφέρεια φέτος. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, την Ταϊβάν και την Κίνα.

Χθες πτωτικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την έκθεση της National Association of Realtors που ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπογράφουν συμβόλαια για την αγορά υπαρχόντων κατοικιών, υποχώρησε τα μέγιστα τον Ιούλιο, από τα ρεκόρ που άρχισε να σημειώνει το 2001. Αλλες εκθέσεις έδειξαν ότι οι πωλήσεις εμπορικών ακινήτων υποχώρησαν και οι εταιρείες πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών.

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2007 στο 1,9% από την εκτίμηση του Μαΐου για ανάπτυξη 2,91% και για την Ευρωζώνη στο 2,6% από 2,7% αντιστοίχως.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου αναρριχήθηκε 0,9% χθες φθάνοντας στα 75,73 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 2 Αυγούστου. Προσφάτως τα συμβόλαια του πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν στα 75,96 δολ. το βαρέλι.