Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 08:54

Σε επίπεδα ρεκόρ το σιτάρι στην Ασία

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκαν οι τιμές του σιταριού στην Ασία, καθώς φαίνεται ότι η αύξηση της ζήτησης περιορίζει τις παγκόσμιες προμήθειες αυξάνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της εσοδείας στην Αυστραλία.

Η Αίγυπτος, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής του δημητριακού, το Ιράκ, η Ινδία, η Κορέα και η Ταϊβάν, όλες αγόρασαν το εμπόρευμα αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει σιτάρι. Η Νότιος Αυστραλία, το τρίτο σε μέγεθος κρατίδιο παραγωγής σταριού της χώρας, είπε σήμερα ότι η παραγωγή σταριού ενδέχεται να είναι κατά 24% χαμηλότερη της προηγούμενης πρόβλεψης.

Οι τιμές του σταριού υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι καθώς η αύξηση της κατανάλωσης περιορίζει τα παγκόσμια αποθέματα στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών. Τα συμβόλαια για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο έως 13,50 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας σήμερα στα 8,49 δολ. ανά μπούσελ στο Χρηματιστήριο του Σικάγο κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στις 11:49 π.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, διαπραγματεύθηκαν στα 8,44 δολ. ανά μπούσελ.

Η Αίγυπτος αγόρασε 470.00ο μετρικούς τόνους αμερικανικού και ρωσικού σταριού χθες, ενώ το Ιράκ αγόρασε 200.000 τόνους από τις ΗΠΑ και η Ταϊβάν αγόρασε 46.000 τόνους. Αυτήν την εβδομάδα η Ινδία αγόρασε 795.000 τόνους και η Ιαπωνία είπε ότι θέλει 175.000 τόνους.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, έως τα τέλη της περιόδου πώλησης του δημητριακού – 31 Μαΐου του 2008 – οι παγκόσμιες προμήθειες θα μειωθούν στα 114,8 εκατ. τόνους. Τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει καθώς οι καιρικές συνθήκες περιορίζουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.