Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η εταιρεία Eunice, για την εγκατάσταση μίας μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]
Επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, ύψους 280 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει η εταιρεία Eunice, για την εγκατάσταση μίας μονάδας κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μπαταριών ιόντων λιθίου συνολικής ισχύος 250 MW. Η ελληνική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την αδειοδοτική «ωρίμανση» του project, υποβάλλοντας στα τέλη Αυγούστου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής της μονάδας, η οποία προορίζεται να συμβάλει την ευστάθεια και την ευελιξία του συστήματος, αλλά και να ενισχύσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Η υποδομή θα αποτελείται από 75 συγκροτήματα μπαταριών, για την απορρόφηση κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις ώρες χαμηλού φορτίου, η οποία κανονικά θα παράμενε ανεκμετάλλευτη.
Έτσι, η ενέργεια αυτή πλέον θα αξιοποιείται, αποδιδόμενη στο δίκτυο τα χρονικά διαστήματα υψηλής ζήτησης σε ρεύμα. Μάλιστα, η χρήση μπαταριών σημαίνει ότι η μονάδα θα έχει υψηλό ρυθμό απόκρισης. Έτσι, θα είναι κατάλληλη για προσφορά υπηρεσιών έντασης ισχύος στο σύστημα.
Το έργο δίνει το «παρών» στο τελευταίο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYDP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E). Σκοπός είναι εντός του επόμενου έτους να ενταχθεί και στον κατάλογο των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Έτσι, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να εκπονήσει ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποζημίωση συστημάτων κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας, η μονάδα προγραμματίζεται να κατασκευασθεί το 2022.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική