Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2007 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας για τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες από την ανάκαμψη μετά τη σημαντική πτώση των μετοχών παγκοσμίως τον μήνα που πέρασε. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc., οδηγούσαν την πτώση καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η διασπορά των ζημιών στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, θα βλάψει τα κέρδη.

Οι μετοχές της Mizuho Financial, της δεύτερης μεγαλύτερης δανείστριας της Ιαπωνίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων μετά την έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε ρεκόρ αριθμό κατασχέσεων κατοικιών που αγοράστηκαν με δάνεια. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. και της PetroChina Co., κινήθηκαν ανοδικά μετά την άνοδο της τιμής των μετάλλων και του αργού πετρελαίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,1%, φθάνοντας στις 151,63 μονάδες στις 12:11 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές των τραπεζών σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων που αποτελούν τον δείκτη. Ο τελευταίος έχει απωλέσει 0,4% αυτήν την εβδομάδα μετά την αναρρίχησή του κατά 11% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στις 16.156,58 μονάδες. Χθες, σημείωσε άνοδο 0,6% παρά το γεγονός ότι οι μετοχές που κινήθηκαν πτωτικά ήταν περισσότερες από αυτές που κινήθηκαν ανοδικά στο Τόκυο, ήτοι δύο προς μία αντιστοίχως.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ιαπωνικές μετοχές, ωθώντας τον Standard & Poor's 500 Index 0,4% υψηλότερα, μετά τις πωλήσεις των εταιρειών λιανικής τον Αύγουστο, οι οποίοι υπερέβησαν τις προβλέψεις των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την κυβερνητική ανακοίνωση ότι η των εργαζομένων βελτιώνεται.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME) σημείωσε χθες άνοδο 1,2%, περιορίζοντας τις απώλειες 5,3% τριών ημερών. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 2%, το νικέλιο 0,1% και ο ψευδάργυρος σε ποσοστό 0,2%.

Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων μετά την έκθεση του υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, που έδειξε ότι τα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου στη χώρα μειώθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν την εβδομάδα που πέρασε.