Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 11:30

Talk of the market: Οι επιδόσεις των εταιρειών δίνουν τον τόνο εν μέσω ανησυχιών

Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' εξαμήνου εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επιδόσεις των εταιρειών εν μέσω πανδημίας δίνουν τον τόνο εν μέσω ανησυχιών για την ένταση στο Αιγαίο - με τις κόντρα Navtex - αλλά και για τις αντοχές της οικονομίας στην κρίση.

Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α' εξαμήνου εστιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι επιδόσεις των εταιρειών εν μέσω πανδημίας δίνουν τον τόνο εν μέσω ανησυχιών για την ένταση στο Αιγαίο - με τις κόντρα Navtex - αλλά και για τις αντοχές της οικονομίας στην κρίση. Όσο για τη χθεσινή συνεδρίαση, το rebalancing του MSCΙ «ενοχοποιείται» εν πολλοίς για το αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αλλαγές στη σύνθεση του ελληνικού δείκτη. Μετά από ένα θετικό άνοιγμα έκλεισε με πτώση 0,08%, με την συναλλαγματική δραστηριότητα να αυξάνεται στα 60 εκατ. ευρώ έναντι μέσου όρου 27 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. 

Για σήμερα, στο επίκεντρο είναι οι εταιρείες Eurobank και Fourlis ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η Moody's θεωρεί ότι η μείωση του τουρισμού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορεί να διαρκέσει και μετά το 2020, αλλά η πιστοληπτική ικανότητα των χωρών είναι ανθεκτική, καθώς πολλές από τις χώρες που είναι ευάλωτες στην κάμψη του τουρισμού έχουν πηγές οικονομικής, θεσμικής και δημοσιονομικής ανθεκτικότητας που επιτρέπουν τη σταθερότητα των αξιολογήσεων παρά τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2021. Θα υπάρχουν βέβαια κριτήρια, με βασικότερο την κατάργηση του απορρήτου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το 40% αγγίζει η πτώση της κίνησης στα ακτοπλοϊκά μέσα τον Αύγουστο, με τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου να δείχνουν σαφή επιδείνωση. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η πανδημία θα στερήσει στον κλάδο πάνω από 300 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πτώση 45% από τα έσοδα του 2019. Εντωμεταξύ, με σκοπό τη στήριξη της ακτοπλοϊκής μετακίνησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση 50% στα εισιτήρια δασκάλων και καθηγητών που μεταβαίνουν στα νησιά όπου τοποθετούνται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Από σήμερα 1/9 το νέο πρόγραμμα στήριξης του Αναπτυξιακού Νόμου ύψους 150 εκατ. ευρώ δέχεται αιτήσεις από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης για μικρές επιχειρήσεις είναι τα 150.000 ευρώ και για πολύ μικρές τα 100.000 ευρώ. Χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε δύο νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στην Intrum το 30% των τίτλων mezzanine και junior του project Phoenix. Επιστολή δέσμευσης αναφορικά με τη συναλλαγή “Phoenix” υπέγραψαν η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και η Intrum AB. Σύμφωνα με την δέσμευση η Intrum θα αποκτήσει ποσοστό 30% των ομολόγων ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ “Phoenix”. 

Διαμαρτύρονται οι Κινέζοι επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα με το πρόγραμμα Golden Visa αλλά δεν μπορούν να τα επισκεφτούν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καταγγελίες που φτάνουν στην Ένωση Επενδυτών Κίνας-Ελλάδας αναφέρουν ότι πολλοί Κινέζοι αγοραστές έχουν κάνει τις διαδικασίες για να λάβουν τη Χρυσή Βίζα αλλά προς το παρόν διαθέτουν μπλε κάρτα ή μόνον τα συμβόλαιά τους. Πρόκειται για περισσότερες από 120 οικογένειες Κινέζων που έχουν αγοράσει ακίνητα 250.000 ευρώ και άνω.

Eπαναξιολoγεί τα σχέδιά της για τον κλάδο των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα η Unilever, στο πλαίσιο μιας γενικότερης επιχειρησιακής στρατηγικής του ομίλου. Η εταιρεία έχει εδραιώσει την παρουσία της στο συγκεκριμένο κλάδο με τα σήματα Pummaro στην Ελλάδα και Πελαργός στην Κύπρο ενώ εφαρμόζει εδώ και μια δεκαετία στο εργοστάσιο του Pummaro στη Γαστούνη πρόγραμμα Αειφόρου και Συμβολαιακής Καλλιέργειας. Αν και η εταιρεία διατείνεται ότι έχει δεσμευθεί στην ανάπτυξη του τομέα, η απόφαση περί επαναξιολόγησης έχει πυροδοτήσει ερωτηματικά και ανησυχίες…

Οι επενδυτικές επιλογές των δύο τελευταίων ετών αποφέρουν καρπούς για τον όμιλο Ελλάκτωρ που παρά την επίδραση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, παρουσίασε στο α’ 6μηνο 2020 αύξηση του EBITDA σε 3 από τους 5 βασικούς κλάδους, δηλαδή στις ΑΠΕ, στο Περιβάλλον και στην Ανάπτυξη Ακινήτων, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, και το περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA βελτιώθηκε στο 18,8% έναντι 15,2%. Το προραρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 82,3 εκατ. ευρώ, τα έσοδα σε 438 εκατ. ευρώ (έναντι 705 εκατ. ευρώ στο α’ 6μηνο του 2019) και τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 37,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 438 εκατ. ευρώ.

Ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 76,8 εκατ. ευρώ ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ, με στόχο την αναδιάρθρωση χρέους.

Χαμηλότερες πωλήσεις λόγω τής πανδημίας Covid-19 εμφάνισε η Mermeren Kombinat στο α’ εξάμηνο, με κύκλο εργασιών 7,6 εκατ. ευρώ έναντι 12,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με κέρδη μετά από φόρους 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δεδομένου ότι η ζήτηση προϊόντων μαρμάρου συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της οικονομίας, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους εξαρτώνται από την έκταση της παγκόσμιας ύφεσης. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά το β’ εξάμηνο του 2020, εκτός εάν ενταθεί η πανδημία, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Απερρίφθη, κατά το μέρος που στρέφεται σε βάρος της MLS, το αίτημα της κυπριακής Leftwich Limited ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για έκδοση προσωρινής διαταγής. Όπως ανακοίνωσε η MLS τα ασφαλιστικά μέτρα επί τηςαιτήσεως πρόκειται να συζητηθούν στις 8 Δεκεμβρίου.

Αποχωρεί από την ηγεσία της Beat ο ιδρυτής της, Νίκος Δρανδάκης, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος της Free Now, στον οποίο ανήκει. Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, ο Paul Onnen, Διευθυντής Τεχνολογίας στη Beat, θα εκτελεί προσωρινά χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου.

Έφυγε σε ηλικία 90 ετών ο Χρήστος Ρόκας, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας, καταξιωμένης στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία έχει περάσει στον όμιλο της ισπανικής Iberdrola. Πρόκειται για πρωτοπόρο επιχειρηματία στις ΑΠΕ αφού εγκαινίασε το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 10,2 MW στην Κρήτη, το 1998!

naftemporiki.gr