Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 18:10

Υπό στενή εποπτεία οι χρηματαγορές

Οι κεντρικές τράπεζες θα εποπτεύουν στενά τις χρηματαγορές - ύστερα από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία τον προηγούμενο μήνα - κυρίως για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές αγορές και χαλιναγώγηση των δραστηριοτήτων των κερδοσκόπων ζήτησαν η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι κεντρικές τράπεζες θα εποπτεύουν στενά τις χρηματαγορές - ύστερα από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία τον προηγούμενο μήνα - κυρίως για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Η κατάσταση απαιτεί τη στενή επόπτευση και παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Τρισέ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με άλλους κεντρικούς τραπεζίτες από το "G10" στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας.

«Σίγουρα θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στις χρηματαγορές και πως αυτοί που συμμετέχουν στις συναντήσεις δεν βλέπουν το ρόλο τους ως σωτήρων των επενδυτών.

«Διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στο διεθνή χώρο και ειδικά στις ΗΠΑ... βασιζόμαστε στην ανάλυση (της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ) της κατάστασης», σημείωσε ο κ. Τρισέ αποφεύγοντας να σχολιάσει το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Έκκληση Μέρκελ, Σαρκοζί για μεγαλύτερη διαφάνεια

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές αγορές και χαλιναγώγηση των δραστηριοτήτων των κερδοσκόπων ζήτησαν η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέσεμπεργκ, βορείως του Βερολίνου.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Γερμανία ανήγαγε τη διαφάνεια στις αγορές σε θέμα-κλειδί κατά την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο εξάμηνο φέτος καθώς και κατά την άσκηση της προεδρίας της G8 Τόνισε ότι σε αυτό «είχαμε πάντα τη υποστήριξη της γαλλικής πλευράς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι «δεν είμαι κατά του ανταγωνισμού αλλά κατά της κερδοσκοπίας. Είμαι υπέρ της οικονομίας της αγοράς, είμαι υπέρ της παγκοσμιοποίησης αλλά δεν είμαι υπέρ της κερδοσκοπίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο