Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 17:15

Το πλαίσιο του νέου «πακέτου» μέτρων

Τα στοιχεία που καταφθάνουν στο ΥΠΟΙΚ πιστοποιούν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid-19, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά, ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων καταγράφουν ελεύθερη πτώση. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη «πακέτο» ρυθμίσεων που θα δώσουν «ανάσα» στην αγορά.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Τα στοιχεία που καταφθάνουν στο ΥΠΟΙΚ πιστοποιούν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid-19, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά, ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων καταγράφουν ελεύθερη πτώση. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη «πακέτο» ρυθμίσεων που θα δώσουν «ανάσα» στην αγορά.

Νέα μέτρα στήριξης της αγοράς, φυσικών και νομικών προσώπων, περιλαμβάνει το «πακέτο» ελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο και θα περιληφθεί στον νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Οκτώβριο.

Τα μέτρα και το περίγραμμα των ευνοϊκών ρυθμίσεων στην οικονομία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός με ομιλία του στο πλαίσιο της πολιτικής ατζέντας της ΔΕΘ, το εκθεσιακό κομμάτι της οποίας όμως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι το κλίμα στην αγορά είναι ιδιαίτερο βαρύ και πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν δεχθεί ισχυρό χτύπημα από τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που καταφθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών πιστοποιούν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά, ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων καταγράφουν ελεύθερη πτώση, με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο.

Για τον λόγο αυτό και το οικονομικό επιτελείο, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, επεξεργάζεται ήδη «πακέτο» μέτρων και ρυθμίσεων που θα δώσουν «ανάσα» στην αγορά με τις κατάλληλες ενέσεις ρευστότητας και που θα επιτευχθούν σε πρώτο χρόνο με την άμεση μείωση της φορολογίας.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», το νέο πακέτο μέτρων, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

1 Σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέχρι να καταργηθεί πλήρως το 2023. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει προς το παρόν δύο σενάρια:

α) Μείωση της εισφοράς κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021.

β) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα, αλλά ταυτόχρονα και μείωση όλων των συντελεστών της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα, ως εξής:

* 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

* 2,2% για εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ.

* 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

* 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.

* 7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ.

* 9% για εισόδημα από 65.001 έως 220.000 ευρώ.

* 10% για εισόδημα άνω των 220.000 ευρώ.

2 Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το κόστος υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

3 Μείωση σταδιακά του τέλους επιτηδεύματος έως την κατάργησή του. Η πρώτη δόση της μείωσης του τέλους θα γίνει από το φορολογικό έτος 2020, δηλαδή από τη φορολογική δήλωση του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ξεκινά από τα 500 ευρώ και ανέρχεται ακόμη και στα 1.000 για τις επιχειρήσεις.

4 Νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πορεία μείωσης ξεκίνησε από φέτος και θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και το 2021 με πρώτο βήμα τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ανέρχεται σε 44%.

5 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χρηματοδότηση των ανωτέρω μέτρων, αλλά και όσων επιπλέον θα αποφασιστούν, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά το ευρωπαϊκό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να ενισχύει την ελληνική οικονομία από το 2021.

Εξόφληση φόρων σε περισσότερες δόσεις

6 Στο νέο πακέτο μέτρων προβλέπεται και η θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης, η οποία θα προβλέπει την εξόφληση φόρων σε πολλές δόσεις από τους επιτηδευματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα προβλέπει 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις που θα κυμαίνεται πέριξ του 2,5% και σε αυτή θα μπορούν να ενταχθούν οι υπόχρεοι που έχουν πληγεί από τον Covid-19 για να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές τους (φόροι ή και δόσεις ρυθμίσεων) οι οποίες ανεστάλησαν από τον Μάρτιο, οπότε και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021 και υπολογίζεται ότι θα μπορούν να ρυθμιστούν συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες οφειλές έχουν «παγώσει» με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έως τον Οκτώβριο και, εκτός απροόπτου, θα παραμένουν στο ίδιο καθεστώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σίγουρα μέχρι να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι υπόχρεοι θα μπορούν να «απλώσουν» την πληρωμή των οφειλών τους έως τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν με βάση τις υποχρεώσεις και  τις ανάγκες τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι υπόχρεοι που έχουν αναστείλει, σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή:

- οι επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις,

- οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και φυσικά βρίσκονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ,

- όσοι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, καθώς και

- οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οποίες είναι όλες βεβαιωμένες στις ΔΟΥ, όπως ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.ά., των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από τις 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ειδικά για εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια μειωμένα κατά 40%, η τετράμηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου.