Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 12:01

Στήριξη εσωτερικής ζήτησης στη σύνταξη του... παππού

Στη σύνταξη του… παππού επιστρέφει, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημαντικό τμήμα από το πολύ δύσκολο οικονομικό στοίχημα του φθινοπώρου. Μπροστά στην ελεύθερη πτώση που καταγράφουν τα έσοδα του τουρισμού κι ενώ τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας είναι δυσοίωνα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καταβάλει έως το τέλος του έτους τρεις «γενιές» αναδρομικών σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.  

Από την έντυπη έκδοση

Στη σύνταξη του… παππού επιστρέφει, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημαντικό τμήμα από το πολύ δύσκολο οικονομικό στοίχημα του φθινοπώρου. Μπροστά στην ελεύθερη πτώση που καταγράφουν τα έσοδα του τουρισμού κι ενώ τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας είναι δυσοίωνα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να καταβάλει έως το τέλος του έτους τρεις «γενιές» αναδρομικών σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Στόχος είναι να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, για να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση και να διασωθεί σε έναn βαθμό η βαθιά πληγωμένη από την πανδημία του κορονοϊού οικονομία. 

Συνολικά μέσα σε 4 μήνες θα καταβληθούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε αναδρομικά που δικαιούνται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι από το 2015, το 2019 ή και το 2020. Πρόκειται για τα παλαιά αναδρομικά του 11μηνου Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016 που κρίθηκαν στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ, τα αναδρομικά που τρέχουν από τον Οκτώβρη του 2019 και αφορούν τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, αλλά και το νέο μειωμένο «πέναλτι» στους εργαζόμενους συνταξιούχους (30% αντί 60%), που ισχύει από τον Μάρτιο του 2020. 

Αναδρομικά 2015-2016
Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα παλαιά αναδρομικά του 2015 - 2016 από τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012, συνολικού ύψους 1,4 δισ. σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση επισπεύδει την καταβολή τους και τα πληρώνει σε όλους ταυτόχρονα είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, για να πέσει άμεσα ζεστό χρήμα στην αγορά. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει εφάπαξ καταβολή εντός Οκτωβρίου ή τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ποσό να σπάσει σε δύο δόσεις και να δοθεί το 50% τον Οκτώβριο και το υπόλοιπο 50% τον Δεκέμβριο. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»