Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 07:51

Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ το αργό

ΚΟΝΤΑ σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς εικάζεται ότι η υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην είναι αρκετή για την εξασφάλιση των παγκοσμίων αποθεμάτων κατά την αύξηση της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο.

Χθες ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ – αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως – ότι θα αντλήσει επιπλέον 500.000 ημερησίως από τον Νοέμβριο. Πριν από τη σύσκεψη ο ΟΠΕΚ δεν αναμενόταν να σκεφτεί αύξηση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός του Οργανισμού και το πιο ισχυρό του μέλος, ώθησε σε αυτήν την απόφαση.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 78,34 δολ. το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:15 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 74 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας χθες τα 78,23 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 76,35 δολ. το βαρέλι, 3 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 90 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 76,38 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Ιούλιο.