Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 07:27

Σε κρίσιμο σημείο η αγορά εργασίας στην Ευρώπη

Δυσάρεστα νέα ενδέχεται να περιμένουν τους εργαζόμενους στην Ευρώπη με την επιστροφή τους από τις διακοπές και έπειτα από ένα καλοκαίρι που στιγματίστηκε από την πανδημία.

Δυσάρεστα νέα ενδέχεται να περιμένουν τους εργαζόμενους στην Ευρώπη με την επιστροφή τους από τις διακοπές και έπειτα από ένα καλοκαίρι που στιγματίστηκε από την πανδημία.

Το νέο σκηνικό συναποτελούν οι περικοπές θέσεων εργασίας και η αβεβαιότητα της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία θολώνει από την έξαρση του ιού σε πολλές χώρες και τη συνακόλουθη επιβολή νέων μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Παρόλο που αρκετές κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην επέκταση των οικονομικών προγραμμάτων προστασίας και ενίσχυσης της εργασίας, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την αγορά εργασίας το διάστημα αυτό κατά το οποίο οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από τις διακοπές και ξεκινάει η σχολική χρονιά. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι επιχειρήσεις αναμένεται να επανεκτιμήσουν διάφορους παράγοντες- για το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και το 2021.

Τέτοιοι παράγοντες είναι η ζήτηση, ο προϋπολογισμός, το εργατικό δυναμικό και ο αριθμός των θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις εύρεσης εργασίας από την άλλη υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει να αγνοεί την ανεργία που «μαστίζει» τις ΗΠΑ.

Ενώ λοιπόν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία στήριξαν την απασχόληση μέσω κρατικής υποστήριξης, οι ενισχύσεις αυτές πρόκειται να λήξουν σύντομα. Ταυτόχρονα, η αρχική οικονομική ανάκαμψη δείχνει σημάδια επιβράδυνσης ενώ ορισμένοι τομείς βιώνουν μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα επιφέρουν πλήρη επανεξέταση των επιχειρηματικών μοντέλων και του προσωπικού.

Ακόμη όμως και με τα προγράμματα στήριξης η αγορά εργασίας δοκιμάζεται. Σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας, οι οποίες αριθμούνται στα 5 εκατομμύρια και δημιουργήθηκαν έπειτα από την τελευταία ύφεση, απειλούνται λόγω της πανδημίας. Η εν εξελίξει οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από πτώση 12% στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Το παράδειγμα της Ryanair αποδεικνύει πώς η ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλή. Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου low-cost αερομεταφορέα στην Ευρώπη, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTE, είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των κρατήσεων, «εξετάζουμε περικοπές θέσεων εργασίας ή και απολύσεις στην Ιρλανδία».

Το ελβετικό πολυκατάστημα Manor ανακοίνωσε επίσης, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική εταιρεία Unia, σχέδια για περικοπή 500 θέσεων εργασίας. 

Ενώ η ανεργία στις ΗΠΑ έχει ήδη πιάσει διψήφια νούμερα, οι αριθμοί στην Ευρώπη φαίνονται καλύτεροι προς το παρόν, λόγω των οικονομικών πακέτων. Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει. Έρευνα του Bloomberg προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη θα φτάσει  στο 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, και θα σημειώσει πολύ μικρή βελτίωση το 2021.

Όταν «τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας τελειώνουν, τελειώνει και το παραμύθι», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του Ομίλου ING Carsten Brzeski, Bert Colijn και Carlo Cocuzzo σε έκθεσή τους αυτή την εβδομάδα. Σημείωσαν επίσης ότι, ενώ τα αυτά προγράμματα φαίνεται να λειτουργούν κατά τη διάρκεια ενός lockdown, η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη όταν οι οικονομίες υφίστανται διαρθρωτικές αλλαγές.

Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνει βιομηχανικούς κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ένας κλάδος που είχε ήδη κλονιστεί από τις αλλαγές στους κινητήρες. Ο τουρισμός από την άλλη και τα επαγγελματικά ταξίδια μπορεί να μην ανακάμψουν πλήρως από τον ιό για χρόνια.

naftemporiki.gr