Το διεθνές κλίμα αποτύπωσε χθες μια μετριοπαθή αισιοδοξία, η οποία γέννησε το σύνθημα ανόδου που εξέπεμψε το ρεκόρ του S&P500, το οποίο υποδηλώνει την προσδοκία για επιπλέον μέτρα αναζωπύρωσης της οικονομίας με τους καλύτερους καταναλωτές στον κόσμο.
Από την έντυπη έκδοση
*Το διεθνές κλίμα αποτύπωσε χθες μια μετριοπαθή αισιοδοξία, η οποία γέννησε το σύνθημα ανόδου που εξέπεμψε το ρεκόρ του S&P500, το οποίο υποδηλώνει την προσδοκία για επιπλέον μέτρα αναζωπύρωσης της οικονομίας με τους καλύτερους καταναλωτές στον κόσμο. Γιατί από τις εξελίξεις στην Ευρώπη είναι σαφές πως η αναφορά της Barclay’s για αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων στα ανατολικά και τα νότια σύνορά της είχε νόημα. Διαφορετικά δεν θα είχαμε έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, βέβαια, ως κίνδυνο αυτής της ποιότητας έχουν την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. Γενικότερα, λοιπόν, αυτή την περίοδο χρήμα προς επένδυση υπάρχει, αλλά απουσιάζει μια ξεκάθαρη προοπτική για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.
*Σιγά σιγά, λοιπόν, και ο Γ.Δ. στην Αθήνα, μετά τις κλασικές νευρικότητες των πρώτων 20 λεπτών, απέκτησε πλάγια κίνηση. Δηλαδή ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση που κράτησε ως τις 14:40. Ο μέσος όρος τότε πορεύτηκε μεταξύ 644,4 και 646,6 μονάδων κι επειδή είμαστε από παλιά στο ρεπορτάζ για τις συναλλαγές, θυμηθήκαμε την εποχή που οι εγχώριοι παράγοντες έκαναν κουμάντο στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών. Τότε η πλάγια κίνηση σε επιμέρους μετοχές ήταν προετοιμασία για να κάτσει στην ξόβεργα κανένα κοτσύφι. Με τη διάθεση των αναμνήσεων ανεβασμένη, βρήκαμε πολύ ωραία την υπενθύμιση από τον Δημήτρη Τζάνα για το κλίμα που υπήρχε στα Τσικλητήρεια, αγώνες στίβου με συμμετοχή ξένων αθλητών. Ως συνήθως, η χώρα μας είχε λιγοστούς αστέρες και πολλούς κλασικούς τελέπες (μόνιμα κατακτούσαν την τελευταία θέση) που ολοκλήρωναν κάτω από ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Ένας ήταν και ο Νάκκος, που αφού ολοκλήρωναν τον αγώνα μεγάλων αποστάσεων οι υπόλοιποι αθλητές, εκείνος «χρωστούσε» μερικούς ακόμα γύρους και τερμάτιζε καταϊδρωμένος υπό την ένθερμη παρότρυνση του κοινού.
*Ο Γ.Δ. στην Αθήνα φέτος αγωνίζεται να πιάσει τις 650 μονάδες, όταν οι δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Αλλά τι καλύτερο να περιμένουμε, αφού για να περάσει ο τζίρος τα 23 εκατ. ευρώ χρειάστηκαν έξι ώρες παρά πέντε λεπτά. Ο δε Γ.Δ. στις 16:25 ήταν στις 647,09 μονάδες, έχοντας γράψει ανώτερο ημέρας τις 648,2 και κατώτερο τις 642,2, ο δε ΔΤΡ υπηρετούσε πάλι το καθήκον των ανοδικών ημερών με κέρδη άνω του 2%. Πάλι επιχειρήθηκε ακριβώς μετά τις 16:25 μια εκτίναξη για ορισμό ισορροπίας ανάμεσα στις 647 και 648,4 μονάδες, που ήταν το νεότερο ανώτερο ημέρας. Για δεύτερη φορά οι τιμές άνω των 648 λειτούργησαν σαν οροφή. Ο Νάκκος των χρηματιστηρίων του ευρώ τερμάτισε στις 17:00, στις 646,24 μονάδες.
*Αυτό συνέβη έπειτα από σταθερή παρέμβαση όσων θεσμικών επενδυτών επέλεξαν να ξεφορτώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη μόλις διαπίστωσαν τη σκληρότητα της οροφής στις 648 μονάδες. Όσο για τις δημοπρασίες, στις οποίες μια εκτίναξη της ζήτησης προκαλούσε κέρδη μίας και πλέον μονάδας, χθες οι πωλητές έδειξαν προετοιμασμένοι. Μόλις είδαν μια εκτίναξη στις 646,8 μονάδες απάντησαν σε δύο χρόνους και επανέφεραν τον Γ.Δ. στις 646,27 για κλείσιμο με αρκετά εκατ. ευρώ να προστίθενται στον τζίρο κατά την εξέλιξή τους. Από διαίσθηση και μόνο θεωρούμε πως το ταμπλό χθες έγραψε: Ως εδώ καλά είναι για Αύγουστο, που έφερε ως τώρα φέτος στην αγορά άνοδο 4,64%. Άλλωστε, αυτόν τον μήνα, ύστερα από κάθε ανοδική αλυσίδα τριών συνόδων, ακολουθεί διόρθωση.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
*Οι εύκολες λύσεις δεν έχουν διάρκεια όταν αφορούν δομικά προβλήματα και αυτό το γνωρίζουν οι επαΐοντες, αλλά δεν το κατανοούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Έτσι, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις, που εκμεταλλευόμενες αυτό το φαινόμενο παρουσιάζονται συνήθως από την πλευρά του κριτή που δεν έχει άμεση ωστόσο ευθύνη για τη λήψη μια κρίσιμης απόφασης, δηλώνουν ανερυθρίαστα πως έχουν την ολοκληρωμένη απάντηση σε κάτι που βασανίζει την κοινωνία. Η σκληρή πραγματικότητα έχει αποκαλύψει πολλές φορές την ανεπάρκεια όλων μπροστά στην επιχείρηση ανατροπής νοσηρών συνηθειών και εξαρτήσεων που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Αφού όλοι έχουν περάσει από τη διαχείριση της εξουσίας και κατάλαβαν τι εστί βερίκοκο. Μόνο που μαζί τους το κατάλαβαν, κατόπιν εορτής, οι πολίτες επίσης. Τώρα απορούμε που υπάρχουν τόσοι πολλοί σκεπτικιστές, δηλαδή αρνητές της πραγματικότητας, στο όνομα μιας συνωμοσίας που υπάρχει εις βάρος τους. Κάποιοι, όμως, θα άξιζε να σκεφτούν πόση ευθύνη έχουν για την ξεροκεφαλιά του χιλιοπροδομένου, που από τη μια απογοήτευση πέφτει στην άλλη.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης