Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη ημέρα κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Mitsubishi Corp. και της BHP Billiton Ltd., μετά τη μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, που ώθησε τις τιμές του καυσίμου σε επίπεδα ρεκόρ.

Στη Ν. Κορέα, οι μετοχές της Posco οδηγούσαν την άνοδο των χαλυβουργιών μετά το σχόλιο των χρηματιστηριακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Daewoo Securities Co., ότι η ζήτηση σε λαμαρίνες για πλοία θα αυξηθεί. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της Hynix Semiconductor Inc. κινήθηκαν πτωτικά μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των μετοχών τους από την UBS AG και την Goldman, Sachs & Co.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,4% φθάνοντας στις 151,11 μονάδες στις 10:27 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 κέρδιζε 0,7%, φθάνοντας στις 15.902,57 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 αναρριχήθηκε 0,4%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου έκλεισε στα επίπεδα ρεκόρ των 79,91 δολ. το βαρέλι χθες στην Ν. Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του έως τα 80,18 δολ. το βαρέλι. Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, υποχώρησαν 7,01 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση φέτος και περισσότερο από το διπλάσιο που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, όπως έδειξε έκθεση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Πριν από λίγη ώρα και κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 79,66 δολ. το βαρέλι.