Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 07:03

Κοντά στα 80 δολάρια το αργό

ΚΟΝΤΑ στα επίπεδα ρεκόρ των 80 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, μετά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ – μεγαλύτερη από τις προβλέψεις – σε συνδυασμό με την ανησυχία που επικρατεί ότι καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή και τη διΰλιση.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν 7,01 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση φέτος και περισσότερο από το διπλάσιο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Η τροπική καταιγίδα «Humberto», θα πλήξει την ακτή του Τέξας και της Λουϊζιάνα αργότερα σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του National Hurricane Center.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 79,71 δολ. το βαρέλι, 20 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης στις 10:49 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,68 δολ. το βαρέλι, 2,2%, φθάνοντας χθες τα 79,91 δολ. το βαρέλι, αφού νωρίτερα διαπραγματεύθηκαν στα 80,18 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα σε μία ημέρα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του πετρελαίου το 1983. Το προηγούμενο ρεκόρ του αργού ήταν τα 78,77 δολ. το βαρέλι, την 1η Αυγούστου.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 77,56 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures του Λονδίνου στις 10:47 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Χθες, το μπρεντ αναρριχήθηκε 1,30 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας χθες στα 77,68 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Αυγούστου.

Η τροπική καταιγίδα «Humberto» με ανέμους 50 χλμ. την ώρα βρισκόταν περίπου 35 μίλια από το Galveston τις 7 μ.μ., τοπική ώρα, σύμφωνα με το κέντρο τυφώνων κατά την τελευταία του πρόβλεψη. Θα κινηθεί μεταξύ Galveston και Port Arthur αργότερα σήμερα.