Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 08:10

Κίνα: Χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΑΥΞΗΣΗ 17,5% σημείωσε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγής της Κίνας, υποχωρώντας για δεύτερο μήνα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία των εξαγωγών.

Η αύξηση ήταν μικρότερη του 18% τον Ιούλιο και του 17,9% που εκτιμούσαν κατά μέσον όρο οι 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν από τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η συρρίκνωση ίσως δεν είναι αρκετή να αποτρέψει την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας από μια αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη φορά φέτος, μετά την αναρρίχηση του πληθωρισμού σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα 11 ετών και τη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ. Η διοχέτευση μετρητών από τις πωλήσεις στο εξωτερικό, αύξησαν τον κίνδυνο για μια φούσκα των μετοχών των εταιρειών ακίνητης περιουσίας.

Η οικονομία της Κίνας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναπτύχθηκε με ρυθμό 11,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των 12 ετών.

Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε 33% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος από 24,97 δισ. δολάρια. Ισχυρότερο νόμισμα ενδέχεται να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές των εξαγωγών και να περιορίσει την εισροή κεφαλαίων.

Το γιουάν αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στις 11 π.μ., ώρα Σαγκάης, ισχυροποιήθηκε κατά 0,11% φθάνοντας στα 7,5137 ανά δολάριο. Από τον Ιούλιο του 2005 το γιουάν έχει σημειώσει άνοδο 10,1%.