Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 08:37

ΔΝΤ: Ταχύτερη η οικονομική ανάπτυξη στην Αυστραλία

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ρυθμό θα αναπτυχθεί η οικονομία της Αυστραλίας από ότι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πριν από πέντε μήνες και οποιαδήποτε συρρίκνωση από την πορεία των αγορών παγκοσμίως θα είναι «μικρή».

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας το 2007, στο 4,4%, από το 2,6% που εκτιμούσε τον Απρίλιο. Η οικονομία το επόμενο έτος θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4%, μεγαλύτερο της προηγούμενης εκτίμησης του 3,3%, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον. Πέρυσι, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7%.

Η Αυστραλία η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα στον κόσμο, ευνοείται από τις τιμές ρεκόρ των πρώτων υλών, αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από την Κίνα. Οι υψηλότερες επενδύσεις των μεταλλουργιών, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton Ltd. και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, τροφοδότησαν την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε τρία χρόνια και ώθησαν την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1974.

Στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας ο S&P/ASX 200 Index έχει υποχωρήσει 12% από τα επίπεδα ρεκόρ στις 24 Ιουλίου σε 3,5 εβδομάδες έως τις 17 Αυγούστου. Από τότε ο δείκτης ανέκαμψε 10%.

Το νόμισμα της χώρας διαπραγματεύθηκε στα 83,87 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:18 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, από 83,60 που ήταν αργά χθες στην Ασία. Σήμερα ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 6.237 μονάδες.