Χρηματοδοτικά εργαλεία χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών, μείωση ΦΠΑ στο 6%, ρυθμίσεις χρεών και 100% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους χρειάζονται οι επιχειρηματίες της εστίασης για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές υπό το καθεστώς των νέων περιορισμών, όπως επισημαίνουν στη «Ν» επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς. Ζητούν δέσμη στοχευμένων μέτρων για τον κλάδο προκειμένου να αντέξουν τους κραδασμούς από τους νέους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πτώση τζίρου περίπου 20%, επιπλέον των απωλειών που ήδη γράφουν από την αρχή του έτους και ξεπερνούν το 50%.
Από την έντυπη έκδοση
Στη Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]
Χρηματοδοτικά εργαλεία χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών, μείωση ΦΠΑ στο 6%, ρυθμίσεις χρεών και 100% επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους χρειάζονται οι επιχειρηματίες της εστίασης για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές υπό το καθεστώς των νέων περιορισμών, όπως επισημαίνουν στη «Ν» επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς.
Ζητούν δέσμη στοχευμένων μέτρων για τον κλάδο προκειμένου να αντέξουν τους κραδασμούς από τους νέους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία και οι οποίοι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πτώση τζίρου περίπου 20%, επιπλέον των απωλειών που ήδη γράφουν από την αρχή του έτους και ξεπερνούν το 50%.
Μάλιστα την απόφαση των επιχειρήσεων Barbarossa (Πάρος) να κλείσουν αυτοβούλως για τη φετινή σεζόν, ακολουθούν και άλλα γνωστά brands και η τάση δεν αφορά μόνο το νησί της Πάρου - Νάουσα, Παροικιά αλλά και Αντίπαρο - όπου ενεργοποιήθηκαν κατ’ αρχήν πιο αυστηρά μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, αλλά και άλλα νησιά, ακόμη και την Αττική, όπως σημειώνουν στη «N» επιχειρηματίες που λειτουργούν νυχτερινά μαγαζιά. Προβληματισμός εξάλλου είχε αναπτυχθεί νωρίτερα, πριν από ένα δεκαήμερο και στο νησί του Πόρου, μετά τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε συνέχεια της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί και προκειμένου να προφυλαχθεί η δημόσια υγεία.
Αν και εν πολλοίς οι επιχειρηματίες της εστίασης παραδέχονται ότι η λήψη μέτρων, ειδικά στα νησιά, όπου αναβαθμίζεται το ιικό φορτίο, είναι αναγκαία στις περισσότερες των περιπτώσεων, επισημαίνουν ότι η Πολιτεία οφείλει να ανακοινώνει τους περιορισμούς ταυτόχρονα με μέτρα στήριξης των πληγεισών επιχειρήσεων. «Εξάλλου, η εφαρμογή νέου ωραρίου, κυρίως για νυχτερινά κέντρα και μπαρ, που κλείνουν τα μεσάνυχτα (12- 7), ισοδυναμεί με lockdown γι’ αυτό το κομμάτι της αγοράς», όπως εξηγεί στη «Ν» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική