Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 10:33

ΗΠΑ: Κίνδυνο ύφεσης «βλέπουν» οικονομολόγοι

Yπαρκτός είναι σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ο κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες, καθώς η κρίση στη στεγαστική αλλά και στην πιστωτική αγορά διευρύνεται.

Ωστόσο, οι απόψεις των οικονομολόγων σχετικά με το αν η οικονομία θα πληγεί τελικά ή αν θα βγει αλώβητη από τους κλυδωνισμούς αυτούς διίστανται.

Σε πρόσφατη έρευνα της ιστοσελίδας της Wall Street Journal, το 38% των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, ενώ πριν από ένα μήνα την άποψη αυτή ασπαζόταν το 28%.

Όπως κατέδειξε η έρευνα, οι πιθανότητες για ύφεση της οικονομίας κυμαίνονται μεταξύ 5% και 90%. Έντεκα εκ των αναλυτών υποστήριξαν ότι η πιθανότητα ανέρχεται τουλάχιστον στο 50%. Από την άλλη πλευρά, 13 αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα ύφεσης περιορίζεται κάτω του 30%.

Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της περασμένης Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, έλαβαν μέρος 55 οικονομολόγοι.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τον Αύγουστο είχαν δείξει την πρώτη μηνιαία μείωση των θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία.