Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 11:25

Κινεζικό αφιέρωμα σε Ελλάδα και ελαιόλαδο

ΕΞΑΣΕΛΙΔΟ αφιέρωμα - οδοιπορικό στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα το ελαιόλαδο, δημοσιεύει το κινεζικό μηνιαίο περιοδικό «You are what you eat», στο τεύχος Σεπτεμβρίου. Ο συντάκτης ξεκινά ένα οδοιπορικό, παρέχοντας αρχικά ορισμένες πληροφορίες για την Ελλάδα και την παραγωγή ελαιολάδου και πραγματοποιεί, στη συνέχεια, τρεις στάσεις στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, περιοχές με στενούς ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς με το ελαιόλαδο.

Το άρθρο, η δημοσίευση του οποίου έγινε κατόπιν των σχετικών ενεργειών του Γραφείου Τύπου Πεκίνου και του τοπικού Γραφείου ΕΟΤ, αναφέρεται με εγκωμιαστικά σχόλια στο ελαιόλαδο, τη θρεπτική του αξία και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Ελλάδα, πέρα από τουριστικός παράδεισος, είναι επίσης και χώρα του λαδιού. Μάλιστα, το περιοδικό προτείνει στους αναγνώστες του να επισκεφθούν την Ελλάδα κατά το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, την εποχή που ωριμάζουν οι ελιές.

Στην Αθήνα, ο συντάκτης του περιοδικού πραγματοποιεί την πρώτη του στάση και εξιστορεί το μύθο της φιλονικίας ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα για την εύνοια των κατοίκων της πόλης, με νικητή τελικά την Αθηνά, που φύτεψε στην Ακρόπολη μια ελιά.

Δεύτερη στάση στην Κρήτη, το νησί που πλέει πάνω στο ελαιόλαδο και το πιο γνωστό μέρος στον κόσμο για να βρει κανείς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όπως αναφέρει το περιοδικό. Ο συντάκτης αποδίδει τη μακροζωία των κατοίκων στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου.

Τελευταία στάση η Πελοπόννησος, η δεύτερη σε ελαιοπαραγωγή περιοχή της Ελλάδας, γνωστή από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, όπως σημειώνει ο συντάκτης που προτείνει επίσης στον αναγνώστη μια επίσκεψη στην Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.