Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου διεθνώς κυριαρχεί. Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ήταν υπό ήπια πίεση όλα. Η Wall Street βρήκε κάποια υποστήριξη αφού ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικές εντολές για να αποκαταστήσει εν μέρει τα επιδόματα ανεργίας μετά από διακοπές συνομιλιών μεταξύ του Λευκού Οίκου και των κορυφαίων Δημοκρατών. Ο S&P 500 βρίσκεται πλέον κάτω από -1% χαμηλότερα από το ρεκόρ υψηλών το Φεβρουάριο, ενώ στην Ασία ο δείκτης MSCI ex-Japan βρίσκεται εντός του -2% από την κορυφή του Ιανουαρίου.
Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου διεθνώς κυριαρχεί. Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ήταν υπό ήπια πίεση όλα. Η Wall Street βρήκε κάποια υποστήριξη αφού ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικές εντολές για να αποκαταστήσει εν μέρει τα επιδόματα ανεργίας μετά από διακοπές συνομιλιών μεταξύ του Λευκού Οίκου και των κορυφαίων Δημοκρατών. Ο S&P 500 βρίσκεται πλέον κάτω από -1% χαμηλότερα από το ρεκόρ υψηλών το Φεβρουάριο, ενώ στην Ασία ο δείκτης MSCI ex-Japan βρίσκεται εντός του -2% από την κορυφή του Ιανουαρίου.
Οι επαγγελματίες διαχειριστές μαθαίνουν γρήγορα πως η πολιτική και ειδικά τα ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας μπορούν να αποκτήσουν ανεξέλεγκτη πορεία προκαλώντας ζημίες στα χαρτοφυλάκια που δεν προφυλάσσονται άμεσα. Η ανανέωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτέλεσε αιτία σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα και της δημιουργίας τάσης φυγής από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών. Όσα κέρδισε η αγορά με μια αλυσίδα τριών ανοδικών συνεδριάσεων τα έχασε στις δυο τελευταίες και σήμερα η πορεία των τιμών αποκτά διαφορετική κρισιμότητα καθώς μια εξίσου πτωτική σύνοδος θα ανοίξει το δρόμο για τον τραπεζικό δείκτη για να βρεθεί στα ιστορικά χαμηλά της ψηφιακής του ζωής. Ενώ για τον μέσο όρο θα αναζητηθούν τιμές κάτω των 600 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης της πρόσφατης καθόδου η ανακούφιση των επενδυτών θα πάρει διαστάσεις καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί για τρίτη φορά η σκληρότητα της στήριξης γύρω από τις 610 μονάδες.
Δεν υπήρξε ενδοιασμός στους αγοραίους, το ΚΥΣΕΑ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Αιγαίο. Οι επενδυτές ήταν βέβαιοι πως η φυγή από το ρίσκο θα κυριαρχούσε από την αύξηση στην ένταση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας. Με αφορμή το ίδιο σεισμογραφικό σκάφος, η εκτίναξη του country risk αποτυπώθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα, ως την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ συνέστησε στην Τουρκία να χαμηλώσει τους τόνους.
Κάτι ανάλογο, για να μην πούμε χειρότερο, εμφανίστηκε στο ταμπλό στο πρώτο τέταρτο. Άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 5 μονάδων, που αποδείχθηκε υψηλό ημέρας για τον ΓΔ και όταν στις 10:47 ο τζίρος συμπλήρωσε 3 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στις 618,11 με πτώση -2,30%. Συνεπώς είχε σταθερά πορεία σε αρνητικό πεδίο, όταν σε ολόκληρη της Ευρώπη οι δείκτες εμφάνιζαν άνοδο με κίνηση για τους περισσότερους μόνιμα σε θετικό πεδίο. Βέβαια μέσα στη μέρα, πέρασαν και κάποιο μικρό διάστημα με ελαφριές απώλειες, που γρήγορα εξαφανίστηκαν. Εδώ από τις 12:30 έγινε σαφές πως γινόταν προσπάθεια να μην υπάρξει νέο χαμηλό από τις 613 περίπου μονάδες. Παρά την επιτυχή αυτή προσπάθεια απομάκρυνσης από το ελάχιστο, η διάθεση για ρίσκο ήταν στο ναδίρ.
Αντίθετα οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν ανεβασμένοι, με αποτέλεσμα στις 14:30 με τον ΓΔ σε πτώση σταθερά πάνω από -2,5%, να έχει πιάσει ο τζίρος τα 23,7 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 1,4 εκατ. για τη ΛΑΜΔΑ. Περίπου όσο ήταν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε αρκετές από τις συνόδους της περασμένης ανοδικής εβδομάδας. Άμυνα απέναντι στις πιέσεις αναπτύχθηκε μόνο για την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ που εμφάνιζε μετά τις 13:25 κέρδη που μονιμοποιήθηκαν πάνω από το +1,0%. Ασχέτως τελικού αποτελέσματος, η ισορροπία βρέθηκε νωρίς. Το έδειξε η ζώνη πλάγιας κίνησης ανάμεσα στις 615 και 617 μονάδες που την κράτησαν οι συναλλασσόμενοι από τις 14:00 ως τις 17:00. Η αξία συναλλαγών αφότου βρέθηκε η ισορροπία, ήταν πάνω από 12 εκατ., καθώς ο τζίρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ανήλθε στα 35,5 εκατ. ευρώ.
Ένας ψυχρός παρατηρητής θα παρατηρούσε, πως μετά από μια ανοδική αλυσίδα τριών συνόδων, ακολούθησε μια εν εξελίξει αντίθετης κατεύθυνσης, από την κυριαρχία των επιδημιολογικών δεδομένων και των γεωπολιτικών εντάσεων. Η εποχή δεν επιτρέπει να πάρουν ανάσα πολιτικοί, πολίτες, επενδυτές, τραπεζίτες, χρεωφειλέτες, επώνυμοι ή απλοί κανονικοί άνθρωποι. Μόνες μετοχές του 25άρη που… “ανασαίνουν”, είναι οι ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η χρήση των εκτελεστικών εξουσιών του Ντόναλντ Τραμπ που υπέγραψε προεδρικά διατάγματα και μνημόνια για τα επιδόματα ανεργίας, την προστασία από τις εξώσεις, τα σπουδαστικά δάνεια, αλλά και τη φορολόγηση της μισθοδοσίας θεωρήθηκε τους επενδυτές μέσο πίεσης προς το Κογκρέσο. Θεωρούν ότι το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έπειτα από εβδομάδες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων θα έχει αίσια κατάληξη.
Στο μεταξύ, το Πεκίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος 11 Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, ως αντίποινα σε παρόμοια μέτρα της Ουάσινγκτον εναντίον κινέζων αξιωματούχων που κατηγορούνται ότι υπονομεύουν την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,30% ή 357,96 μονάδες, στις 27.791,44, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,27% στις 3.360,47 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,39% στις 10.968,36 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+5,4%) και Dow Inc. (+5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-2,4%) και Walt Disney (-1%).
Το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ, αγοράζοντας 1,1741 δολάρια από 1,1787 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,57%. Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,7% και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6%.
ΕΥΡΩΠΗ
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών οι επενδυτές αναζητούσαν κατεύθυνση από τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας και τις νέες συνομιλίες στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης στην αμερικανική οικονομία. Κυριάρχησε ένα μετριοπαθές αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο έφερε ανοδικά κλεισίματα. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,30% στις 364,65 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,31% στις 6.050,59 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,41% στις 12.687,53 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,41% στις 4.909,51 μονάδες. Στην Ιταλία ο ΜΙΒ ενισχύθηκε +0,69% ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,49%.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις εκτιμούν πως θα υπάρξουν περιορισμοί στη δημόσια ζωή για άλλους οκτώμισι μήνες, όπως προκύπτει από έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Όπως αναφέρει το Reuters, οι εταιρείες του κλάδου της αναψυχής, που επλήγησαν σκληρά από την κρίση του κορωνοϊού, είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, περιμένοντας πως οι περιορισμοί θα κρατήσουν για άλλους 13 μήνες, ενώ ο τομέας των ποτών είναι πιο αισιόδοξος, προβλέποντας τέλος των περιορισμών σε 6,4 μήνες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία στις τρεις επιχειρήσεις σκοπεύει να καταργήσει θέσεις εργασίας στη διάρκεια του τρίτου φετινού τριμήνου, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κάτι που δημιουργεί φόβους για ένα κύμα αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ενώ αναμένεται σε μερικούς μήνες το τέλος του μηχανισμού μερικής ανεργίας.
Συνολικά 33% των 2.000 εργοδοτών που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζεται στη μελέτη αυτή του Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) και του ομίλου εύρεσης προσωρινής εργασίας Adecco. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 22% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Μάιο.
ΧΑ
Η Αθήνα σε ανεξάρτητη πτωτική πορεία, με τις Τράπεζες στο τιμόνι
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 627,79 με καθοδικό χάσμα (4,84 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (632,63), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο, από την έναρξη ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Στο πρώτο μέρος πορεύτηκε με μεγάλη νευρικότητα και χωρίς εναλλαγές πρόσημου από τις 10:30 ως τις 14:45, ενώ το ελάχιστο στις 613,75 από 631,14 την προηγούμενη, προέκυψε ως τιμή στις 12:22. Είχε προηγηθεί το μακρύ διάστημα πτωτική κίνησης με τον ΓΔ σε διαρκώς αυξανόμενες απώλειες, αλλά και πάλι από τις 14:00 ως τις 17:20 κινήθηκε πλάγια, με τον μέσο όρο ανάμεσα στις 615 και 617,3 μονάδες. Αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 627,79 από 641,47 μονάδες την Παρασκευή, δεν υπήρξε, και φάνηκε ότι ο ΓΔ… κορύφωσε στο άνοιγμα και αμέσως μετά, γύρισε σε κλιμακούμενη κάθοδο και οδήγησε στην εγγραφή του ελάχιστου μετά από 2 ώρες περίπου. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε πάλι άνοδο των όγκων, αλλά όχι άνοδο των τιμών, καθώς ο ΓΔ είχε φτάσει ως τις 616 μονάδες από τις 16:00. Κατόπιν επικράτησε ο σεβασμός στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης που ίσχυε πριν από 2 ώρες και διατηρήθηκε ως και τις δημοπρασίες.
Η συνήθης ενδοσυνεδριακή πτώση στο δεύτερο μέρος, δεν εμφανίστηκε και στις 17:00 τον άφησαν 616,37. Η πτωτική νευρικότητα που ισχύει επί δυο συνεδρίες, ήταν συνυφασμένη με την καθοδική δυναμική των Τραπεζικών μετοχών από τις 10:30 ως το τελευταίο λεπτό, η οποία άφησε το δείκτη τους χαμηλότερα από τις 299 μονάδες.
Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να προκαλέσουν φρένο σε βέβαια πτώση. Αλλά η ζήτηση ήταν αδύνατο να υπερισχύσει, έστω και μέσα σε διάθεση διεθνώς για ανάληψη ρίσκου. Αν και μερικοί δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από αρνητικό πεδίο, δεν άλλαζαν πρόσημα μεταβολής ήταν μικρές οι απώλειές τους και εμφάνιζαν κέρδη όλα μετά τις 11:00. Αλλά ενώ έξω από την πρώτη ώρα επικράτησαν οι αγοραστές που είχαν προκαλέσει μικρές ανοδικές μεταβολές στους βασικούς δείκτες, εδώ η εξέλιξη και το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας, με καθοδική μεταβολή, σε πλήρη ασυμφωνία με την ανοδική εικόνα όλων σχεδόν των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Συνεπώς, είχαμε πλήρη αποσυντονισμό από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με απώλειες της τάξης του -2,5%, δεν ανατράπηκε μετά τις 16:00, αλλά διορθώθηκε ελαφρά στις δημοπρασίες, μαζί με άνοδο στους ρυθμούς συναλλαγών. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 3,58 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί κάτω από τις 299 από 310,9 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 616,37 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν οριακά ψηλότερα τους βασικούς δείκτες αλλά όχι τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 23 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε στα 43,930 από 44,812 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, η ΣΑΡ +1,06%, και η ΤΕΝΕΡΓ +2,21%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης εκτός των Τραπεζών, με απώλειες άνω του -3%, λειτούργησαν ΑΡΑΙΓ -5,56%, ΜΥΤΙΛ -4,82%, ΒΙΟ -4,77%, ΕΛΠΕ -4,67%, ΔΕΗ -4,59%, ΕΧΑΕ -4,25%, και ΟΠΑΠ -3,06%.
Τη σύνοδο σφράγισε σαφώς ανώτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,421 από 3,822 εκατ. ευρώ (για ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ ΕΥΡΩΒ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση καθοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,042% από 1,005%.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,22%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -4,62% από -3,06%, την ΕΤΕ στο -6,17% από -4,36%, ΕΥΡΩΒ στο -1,33% από 0,00% και την ΠΕΙΡ στο -7,56 από -5,03%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -3,24% από -0,67%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 3) έναντι των καθοδικών (23 από 20) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -2,42% οδηγήθηκε στις 617,33 από 632,63 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1481,79 από 1519,65 με πτώση -2,49%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,826 από 25,318 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,421 από 3,822 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 17 από 19, των καθοδικών 75 από 65 και οι αμετάβλητες ήταν 22 από 22.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η διατήρηση των απαισιόδοξων στοιχημάτων αποτέλεσμα της πτώσης του 25άρη
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο διαρκώς. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 12,75 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 37,86 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 στο άνοιγμα και ήταν οι 1506,90 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1474,44, εμφανίστηκε στις 12:16. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1479,22 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1481,79 από 1519,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,49% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,536 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου ανέβηκε σε 774 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1506,00 μονάδες, κατώτερο τις 1467,75 και τελευταίες πράξεις στις 1474,75 από 1509,75 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4405 από 4500. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 160 συμβόλαια με ανώτερο στις 1480,00 μονάδες κατώτερο στις 1466,75 και τελευταίες πράξεις στις 1473,75 μονάδες με 334 από 320 ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου, ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, διακινήθηκε επίσης 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 1450 και 1475 μονάδες. Ενώ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και 1525 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo παρέμεινε ευρύ και αφορούσε στα 201382 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 2355 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 1568 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 1000 για ΑΡΑΙΓ, στα 300 για ΦΡΛΚ, στα 292 για ΟΤΕ, στα 174 για ΜΥΤΙΛ, και στα 147 για ΕΕΕ.
Η μετοχή του πρώτου επταμήνου
Η μετοχή του 2020 από την υψηλή κεφαλαιοποίηση για την Αθηναϊκή αγορά είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση από την στατιστική, η ΤΕΝΕΡΓ. Καθώς στο τέλος Ιουλίου, με τον Γενικό Δείκτη σε ετήσια βάση με απώλειες -32,6%, εμφανίζει κέρδη από το τέλος του 2019 πάνω από +44%. Η κινητικότητα στην μετοχή χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2018 και η πορεία της ακολούθησε ένα ανοδικό κανάλι σταθερής κλίσης που την άνω πλευρά του όριζαν τα μέγιστα του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2018. Το ίδιο που όρισε και τις κορυφές του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς αλλά την σεβάστηκαν και τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2019 και του Φεβρουαρίου του 2020. Κάτι ανάλογο ίσχυσε και για τα χαμηλά αυτής της περιόδου στο τέλος του 2018 στις αρχές του 2019 αλλά και στις βυθίσεις της τιμής τον Αύγουστο και τον Δεκέμβρη του 2019. Η τιμή ξέφυγε μόνο στον πανικό της πανδημίας.
Αρκετοί θεωρούν πως η άνοδός της δεν δικαιολογείται από την ειδησεογραφία που συνοδεύει την εταιρία και τον κλάδο και λόγω της κίνησης κόντρα στο ρεύμα, την θεωρούν πεδίο άσκησης επιθετικής επενδυτικής τακτικής με απροσδόκητα ξεσπάσματα που δικαιολογούνται από το μέγεθος των κερδών. Αλλά δεν υπάρχει χρυσός κανόνας στις επενδύσεις σε εποχές που οι νικητές προτιμούνται και ξεχωρίζουν όταν δεν πλήττονται από την πανδημία, αλλά ωφελούνται από τα πλαίσια που διαμορφώνουν οι πολιτικές στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ.
Με όρους τιμών της μετοχής, από τιμές κοντά στα 3,8 ευρώ στο τέλος του 2017, έφτασε τον Σεπτέμβρη του 2018 πάνω από τα 5,9 και στις 31 Ιουλίου του 2019 ήταν στα 7,1 ευρώ. Κορύφωσε στην προ πανδημίας διαπραγμάτευση στα 8,8 ευρώ περίπου στις 20 Φεβρουαρίου, για να γράψει χαμηλό στα 5,53 ευρώ στις 17 Μαρτίου. Στις 31 Ιουλίου φέτος έκλεισε οριακά πάνω από τα 11 ευρώ, εμφανίζοντας αντίδραση από το χαμηλό έτους στην κορύφωση του πανικού +99,6%. Τον Αύγουστο κερδίζει ήδη +12,32% και στο έτος αποδίδει +61,88%
Η εταιρία πέρυσι τον Οκτώβριο εξέδωσε το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο. Διατέθηκαν συνολικά 150.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 4,56 φορές και το σύνολο των συμμετεχόντων επενδυτών να ανέλθει σε 6.673. Σε Ιδιώτες Επενδυτές κατανεμήθηκαν 97.500 Ομολογίες (65% επί του συνόλου). Ενώ 52.500 Ομολογίες (35% επί του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.
Οι αγοραίοι άρχισαν να ενδιαφέρονται από τον Αύγουστο του 2018 μετά την αγορά 476079 μετοχών αξίας 3,371 εκατ. ευρώ από τον κ. Γεώργιο Περιστέρη καθώς ακολούθησαν κινήσεις τοποθέτησης μέσω πακέτων μεσαίου μεγέθους. Αρκετοί ανέφεραν την Reggendorg μια ολλανδική επενδυτική εταιρία ως τον αφανή παράγοντα που μάζευε τότε μετοχές. Σημασία έχει πως ο μέσος όγκος τον Μάιο, που πήρε την τιμή από τα 8,25 ευρώ και την πήγε στα 10,04, ήταν 118.150 τεμάχια, τον Ιούνιο της αφομοίωσης τιμών κοντά στα 10 ευρώ ο μέσος ημερήσιος όγκος ήταν στα 112.400 τεμάχια, και τον Ιούλιο που ξεκίνησε από τα 9,61 ευρώ (κλείσιμο στις 30/6) για να χτυπήσει ρεκόρ βίου στα 11,04 ευρώ διαμορφώθηκε στα 105.174 αλλά στις οκτώ τελευταίες συνόδους του Ιουλίου περιορίστηκε στα 64000 τεμάχια. Στον πρώτο μήνα που δεύτερου εξάμηνου η εταιρία προέβη σε αγορά ιδίων μετοχών σε εννέα συνεδριάσεις.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 11/8 λόγω της επενδυτικής ανακούφισης που έφερε η εκτίμηση ότι άλλος ένας γύρος έντασης στις σχέσεις Κίνας-Η.Π.Α. φαίνεται να μην έχει επηρεάσει το εμπόριο, ενώ οι ελπίδες για το πρόγραμμα τόνωσης που συζητά το κογκρέσο των ΗΠΑ έδωσαν στήριξη στα νομίσματα των χωρών παραγωγής πρώτων υλών και στην τιμή του πετρελαίου.
Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά αύξηση +1%, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +0,79%. Ο Ιαπωνικός Nikkei μετά από διακοπές ξεκίνησε με κέρδος 1,7% με οδηγό τις μετοχές εταιριών υγειονομικής περίθαλψης και βιομηχανίας, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +1,83%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 2,2%, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +2,44%.
Τα ευαίσθητα στον κίνδυνο δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκαν το καθένα περίπου 0,3%. Οι επενδυτές περιμένουν μια συνάντηση μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας το Σάββατο για να επανεξετάσουν τους πρώτους έξι μήνες της εμπορικής συμφωνίας της Φάσης 1. Ωστόσο, υπήρξε ανακούφιση την Τρίτη ότι οι κυρώσεις της Κίνας σε 11 Αμερικανούς πολίτες - μια απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε Κινέζους λόγω της αύξησης της επιρροής του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ - φάνηκε να τερματίζει τον τελευταίο γύρο κινήσεων.