Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2001 21:33

Βαρύ το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Mία από τις χειρότερες ημέρες των τελευταίων ετών ήταν η σημερινή για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι μαζικές ρευστοποιήσεις στο σύνολο των κλάδων ώθησαν τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ιστορικά χαμηλά. Στο Λονδίνο, μάλιστα, οι απώλειες του δείκτη FTSE 100 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί - μέσα σε μία συνεδρίαση - από το 1992.

Αναλυτές αποδίδουν τη σημερινή «βουτιά» στις ανησυχίες που προκαλούν στους επενδυτές οι καθημερινές προειδοποιήσεις διαφόρων εταιρειών τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα αλλά και στις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή. «Οι επενδυτές στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα, αρχίζουν να διαπιστώνουν πλέον ότι η Γηραιά Ηπειρος δεν μπορεί να μείνει απρόσβλητη στα προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών», δηλώνει στη "Wall Street Journal" ο Mike Young, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ευρωπαϊκή οικονομία λέγοντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη ίσως δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα από τις αρχικές εκτιμήσεις από την επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ. Σήμερα, εξάλλου, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Οτμαρ Ισινγκ δήλωσε ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης στην ευρωζώνη τις τελευταίες εβδομάδες έχει σαφώς αυξηθεί από το τέλος του 2000. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη χώρα από το 3,6% στο 2,9%, ενώ χθες στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, ο δίκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo υποχώρησε σήμαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις σημερινές συνεδριάσεις, σε αντίθεση με άλλες συνεδριάσεις, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν δεν ήταν μόνο εταιρείες από το τρίπτυχο TMT (τεxνολογία, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες) αλλά και από άλλους κλάδους, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, καταδεικνύει ότι η κρίση γενικεύεται.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 «βυθίστηκε» στις 5.314,8 μονάδες - στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών - με απώλειες της τάξεως του 4,08% . Η μετοχή του Shire Pharmaceuticals Group με πτώση κατά 13,93% ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης, ενώ με ανάλογη πτώση έκλεισε και η μετοχή της Amvescap. H μετοχή της Invensys υποχώρησε κατά 9,88% μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα προβεί σε περικοπή του εργατικού της δυναμικού κατά 6% λόγω της κάμψης που αναμένεται να εμφανίσουν τα κέρδη της εταιρείας το β΄ οικονομικό της τρίμηνο εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στις αγορές των ΗΠΑ.

Με πτώση 4,09% έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 ο οποίος υποχώρησε στις 4.824,82 μονάδες. Η μετοχή του ασφαλιστικού ομίλου Axa, του μεγαλύτερου στη Γαλλία, υποχώρησε κατά 9,44%, ενώ με ανάλογες απώλειες έκλεισε και η μετοχή της Thomson Multimedia. Aπό την άλλη μεριά, η μετοχή της France Telecom παρουσίασε άνοδο της τάξεως των 40 σεντς και έφθασε τα 58,5 ευρώ μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα καθαρά της κέρδη το 2000 αυξήθηκαν κατά 32%.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra Dax λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο υποχωρεί κατά 4,09% και βρίσκεται στις 5.392,41 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την ανακοίνωση της Volkswagen ότι η αγορά αυτοκινήτου θα παρουσιάσει σημαντική κάμψη το 2001 κυρίως στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Volkswagen σημειώνει πτώση κατά 9,01%, ενώ σοβαρές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Bayerische Motoren Werke Ag (ΒΜW) και DaimlerChrysler.

Mε κατακόρυφη πτώση κατά 5,62% έκλεισε στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης ο δείκτης SMI ο οποίος διαμορφώθηκε στις 6.574 μονάδες. Η Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε σήμερα σε αιφνιδιαστική μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% με το αιτιολογικό ότι η οικονομία ενδέχεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με βαριές απώλειες έκλεισαν και οι υπόλοιποι δείκτες στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex 35 έκλεισε στις 8.531,8 μονάδες με απώλειες 4,13%, στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 35.697 μονάδες με πτώση 4,68%, και στο Αμστερνταμ, ο δείκτης ΑΕΧ στις 518,27 μονάδες μειωμένος κατά 4,39%.