Οικονομικά πακέτα πολλών εκατομμυρίων και τηλεργασία. Μήπως τελικά ο κορωνοϊός είναι ο καταλύτης για πιο γρήγορες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές;
Οικονομικά πακέτα πολλών εκατομμυρίων και τηλεργασία. Μήπως τελικά ο κορωνοϊός είναι ο καταλύτης για πιο γρήγορες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές;
Ο κορωνοϊός αφορμή για αλλαγές σε πολλά επίπεδα; Βλέποντας κανείς τα εκατομμύρια κρούσματα, τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, την ανεργία και την μεγάλη ύφεση της οικονομίας πολλαπλασιάζονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως ο κορωνοϊός αποτελεί τον καταλύτη πολλών αλλαγών.
«Η πανδημία κατέδειξε ότι είμαστε σε θέση να μην δίνουμε προτεραιότητα σε οικονομικά ζητήματα» δηλώνει ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρκους Γκάμπριελ. «Κάναμε αυτό που ήταν ηθικά ορθό και αποφασίσαμε υπέρ της υγείας, σχεδόν με κάθε οικονομικό τίμημα» δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel.
H πανδημία δεν στάθηκε καταλύτης μόνο για την ψηφιοποίηση αλλά και για τη διεθνή συνεργασία για την παρασκευή ενός εμβολίου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Γερμανία δαπανά περισσότερα χρήματα για την Ευρώπη, τον πολιτισμό, την παιδεία και την υγεία.
Το μπόνους που αρχικά είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους νοσηλευτές περιορίστηκε μόνο στα γηροκομεία, ωστόσο για τον Γερμανό θεολόγο Γιόχαν Χίνριχ Κλάουσεν ήταν θετικό ότι αυτά τα επαγγέλματα χαίρουν πλέον μεγαλύτερης εκτιμήσεως.
Περισσότερη τηλεργασία στο μέλλον
Κυρίως εντυπωσιασμένος είναι όμως από το πρόγραμμα στήριξης του πολιτισμού, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. «Δεν διατίθενται χρήματα για την απόσυρση των αυτοκινήτων αλλά για την τέχνη και τον πολιτισμό» λέει ο επιτετραμμένος για θέματα πολιτισμού της Ευαγγελικής Εκκλησίας.
Στον οικονομικό τομέα η πανδημία ευνόησε την ψηφιοποίηση και σύμφωνα με δημοσκόπηση ανάμεσα σε 800 γερμανικές επιχειρήσεις του φημισμένου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ifo, στην πλειονότητά τους θέλουν να ενισχύσουν τις τηλεδιασκέψεις και την τηλεργασία.
Ο οικονομολόγος Τόμας Στράουμπχααρ προβλέπει μάλιστα «ένα γιγαντιαίο μετασχηματισμό. Η ψηφιοποίηση θα διαδεχθεί την παγκοσμιοποίηση» λέει.
Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ εργάζεται πάνω σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα καθιερώνει το δικαίωμα στην τηλεργασία. Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εργάζεται εντατικά πάνω σε αυτό το σχέδιο. Και δεν είναι οι μόνες αλλαγές.
Για παράδειγμα στον τομέα της βιομηχανίας κρέατος, μετά τη διαπίστωση πολλών κρουσμάτων, από το 2021 θα απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίων με τους εργαζόμενους μέσω ενδιάμεσων εταιρειών, όπως επίσης θα απαγορεύεται η εργασία ‘ενοικιαζόμενων εργαζομένων’.
Ο κορωνοϊός «προστατεύει» το κλίμα
Ο κορωνοϊός επισπεύδει όμως τις αλλαγές και στην προστασία του κλίματος. Ούτε με το πακέτο βοήθειας των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε με το ιστορικό πακέτο βοήθειας της ΕΕ οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τη σύνδεση των κονδυλίων με την προστασία του κλίματος. Σε επίπεδο ΕΕ τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται ότι το 30% των κονδυλίων θα διατεθούν για την προστασία του κλίματος.
Τέλος, η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της περνάει στην κοινή ανάληψη χρεών από τις αγορές, γεγονός αδιανόητο προ κορωνοϊού. Ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρκους Γκάμπριελ καταλήγει πως «εάν ήμουν εκπρόσωπος του κινήματος Fridays for Future θα έλεγα στους κυβερνώντες: αποδείξατε στην πανδημία πως τα πράγματα μπορούν γίνουν πιο γρήγορα. Είναι λοιπόν ψέμα ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του κλίματος με δημοκρατικά μέσα».
Άστριντ Πράνγκε