Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007 18:37

Aλμούνια: Αντέχει η ευρωπαϊκή οικονομία

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην πιστωτική κρίση χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της, εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και οι «αβεβαιότητες» έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Καθησυχαστικές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ράλι του ευρώ.

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στην πιστωτική κρίση χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνιαο, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης στο Πόρτο.

«Ελπίζουμε ότι η αναταραχή (στις αγορές) δεν θα διαρκέσει για πάντα», πρόσθεσε ο κ. Αλμούνια επισημαίνοντας ότι «τα ισχυρά θεμελιώδη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα μας βοηθήσουν». Είπε ακόμη ότι οι συνέπειες της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι «πολύ μικρές».

«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και οι «αβεβαιότητες» έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω στο 2,5%, από 2,6%, την πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρέχον έτος.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Αλμούνια είπε ότι οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου και τροφίμων.

Καθησυχαστικές δηλώσεις για το ράλι του ευρώ

Εν τω μεταξύ, καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της σημαντικής ανόδου του ευρώ εμφανίστηκαν σήμερα και οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «κατά τη διάρκεια της περιόδου που το ευρώ ήταν αδύναμο, ανησυχούσα πολύ περισσότερο απΆ ό,τι τώρα».

Ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας Βίλχελμ Μόλτερερ επισήμανε από την πλευρά του ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι αρκετά σταθερή και ισχυρή ώστε να αντέξει τα υψηλά αυτά επίπεδα του ευρώ.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Βέλγος υπουργός Ντιντιέ Ρέιντερς, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουμε ισχυρό ευρώ σε μια ισχυρή οικονομία». Όπως τόνισε, τα προβλήματα που υπάρχουν στις εξαγωγές, κυρίως προς τις ΗΠΑ, είναι ως ένα βαθμό ανησυχητικά, ωστόσο κρίνονται φυσιολογικά.

Όσον αφορά στην πρόσφατη μείωση του πήχη για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ανησυχίες για την ανάπτυξη φέτος.