Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

Διεκόπη το ανοδικό σερί

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί, αφού η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας να ενισχύσει τη ρευστότητα της Nothern Rock επανέφερε στο προσκήνιο φόβους για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακόπτοντας το τριήμερο ανοδικό σερί, αφού η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας να ενισχύσει τη ρευστότητα της Nothern Rock επανέφερε στο προσκήνιο φόβους για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Νευρικότητα» επικράτησε στη Wall Street λόγω των αντιφατικών μακροοικονομικών στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους δείκτες να προσπαθούν να ισορροπήσουν οριακά.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγήθηκαν της πτώσης με την Deutsche Bank, την Credit Suisse και τη Societe Generale να υποχωρούν σημαντικά, ενώ η μετοχή της Nothern Rock σημείωσε ενδοσυνεδριακά ιστορικό χαμηλό της τάξης του 26%.

Καθοδική πορεία ακολούθησε και η μετοχή της Wolseley μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών για τη μεγαλύτερη διανομέα υδραυλικού εξοπλισμού και εξοπλισμού θέρμανσης.

Με κεφάλαια έκτακτης ανάγκης ενίσχυσε τη βρετανική Northern Rock η Τράπεζα της Αγγλίας έπειτα από σχετική εξουσιοδότηση της κυβέρνησης προκειμένου να ανακουφίσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι μετοχές της Northern Rock υποχώρησαν κατά 26% σε χαμηλό έξι ετών χθες, ενώ η εταιρεία έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα μετά την αναταραχή που έχει προκληθεί στις διεθνείς αγορές από την πιστωτική κρίση.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή στη Βρετανία με δάνεια αξίας 17,5 δισ. λιρών (ήτοι 35 δισ. δολάρια).

Οι δείκτες υποχώρησαν και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές λόγω της γενικότερης ανησυχίας για επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,17%, στις 6.289,30 μονάδες, ενώ στις 5.538,92 έκλεισε ο γαλλικός CAC, καταγράφοντας πτώση 0,49%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,51%, στις 7.497,74 μονάδες.

Στις ΗΠΑ κατώτερη των προβλέψεων ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων Αυγούστου στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η κρίση της αγοράς εργασίας αλλά και της πιστωτικής αγοράς θα διαχυθεί στις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2%, στις 16.127,42 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ