Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 17:20

ΜμΕ: Η πανδημία του κορωνοϊου «βύθισε» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιπτώσεις ανάλογες με αυτές που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν μόνο το 2009, κατά την΄εναρξη της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα) και το 2015, με την επιβολή των capital controls, προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), Μεγάλοι χαμένοι της ύφεσης ο τουρισμός, η αυτοκίνηση και το λιανεμπόριο.

Επιπτώσεις ανάλογες με αυτές που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν μόνο το 2009, κατά την΄εναρξη της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα) και το 2015, με την επιβολή των capital controls, προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ),

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευβας Συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 34 μονάδες και επανήλθε σε αρνητικό έδαφος (μείον 8 μονάδες).

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πτώση ήταν εξίσου έντονη τόσο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών κάτω από 0,5 εκ.) όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών μεταξύ 2,5 εκατ. και 10 εκατ. ευρώ).

 Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για το μέλλον.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική καθημερινότητα και η συνακόλουθη αβεβαιότητα περιορίζουν σημαντικά τις προσδοκίες των ΜμΕ για το μέλλον, εκτιμά η μελέτη της Εθνικής.

   Έτσι ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης παρουσίασε απότομη υποχώρηση της τάξης των 87 μονάδων -σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση της 10ετίας- ενώ σημαντική είναι η εξασθένιση των αναπτυξιακών στόχων των ΜμΕ (από το 71% σε 37% του τομέα).

«Μεγάλοι χαμένοι» ο τουρισμός, η αυτοκίνηση και το λιανεμπόριο.

Ιδιαίτερα έντονα πλήττονται οι κλάδοι εμπορίου αυτοκινήτων, τουρισμού και λιανικού εμπορίου, όπως αποτυπώνεται στο δείκτη στόχου επιβίωσης, που στους συγκεκριμένους κλάδους ξεπέρασε το 40% του τομέα.

Οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ρευστότητα και μέγεθος έχουν περισσότερες ελπίδες ανάκαμψης.

 Η επιτυχής αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης αποτελεί συνάρτηση των δυνατοτήτων άμυνας που διαθέτουν οι ΜμΕ.

Έτσι για τον αριθμό των επιχειρήσεων οι οποίες απολαμβάνουν βελτιωμένες επιδόσεις πωλήσεων, ρευστότητας και κερδοφορίας, θα είναι πιο εύκολο να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου, ωστόσο ένα ισοδύναμο ποσοστό επιχειρήσεων βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και θα χρειαστεί εντονότερη στήριξη.

Από τα επιμέρους μεγέθη σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (45% σε καλύτερη κατάσταση), ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (47% σε χειρότερη κατάσταση) αντιμετωπίζουν εντονότερες δυσκολίες, αναφέρεται στη μελέτη.

  Σε επίπεδο κλάδων θετικότερα ξεχωρίζει ο τουρισμός χάρη στην δεκαετία έντονης ανάπτυξης που προηγήθηκε (61% σε καλύτερη κατάσταση), διαθέτοντας έτσι χώρο απορρόφησης των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης η οποία πλήττει τον κλάδο με ιδιαίτερη ένταση.

Θετική η εικόνα και για τον κλάδοτροφίμων (43% σε καλύτερη κατάσταση) ο οποίος διατηρεί την εξαγωγική του δυναμική κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιθέτως οι κλάδοι λιανικού εμπορίου, ένδυσης και λοιπής βιομηχανίας εμφανίζονται να διαθέτουν λιγότερο ισχυρές γραμμές άμυνας και θα απαιτήσουν ισχυρότερη στήριξη, καθώς το μερίδιο των επιχειρήσεων που είναι σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2008 είναι μεγαλύτερο του 50% του τομέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ