Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007 17:11

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα έτους 2007

Ξεκίνησε σήμερα στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) η υποβολή αιτήσεων για την είσπραξη του ειδικού εποχικού βοηθήματος, από τους εργαζόμενους των επαγγελματικών κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να ελεγχθούν έγκαιρα τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται μαζί με την αίτηση.

Η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20/12/2007.

Ποιοι δικαιούνται να λάβουν το ειδικό εποχικό βοήθημα:

Το ειδικό εποχικό βοήθημα δικαιούνται να λάβουν τα άτομα που παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα εφ' όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ.

Επίσης, για δεύτερη φορά φέτος, το επίδομα θα καταβληθεί κατά τον ίδιο τρόπο όπως το 2006, στους εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν εισφορές στο ΙΚΑ, αλλά δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας.

Τα επαγγέλματα που περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν 1836/ 89, η άσκηση των οποίων δικαιολογεί την καταβολή ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα εξής: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών-ανυψωτικών- οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστής και βοηθός χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτός τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτης.

Επίσης, δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος είναι συνταξιούχοι, που κατά το έτος 2006 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2007, και εάν η σύνταξη που λαμβάνουν είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ, η οποία για το έτος 2007 ανέρχεται στο ποσό των 463,18 ευρώ.