Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 07:41

Ισχυροποίηση γιέν έναντι στερλίνας και ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ έναντι της βρετανικής λίρας και του ευρώ, κινήθηκε το γιέν, καθώς οι συνεχείς αναλήψεις των καταθέσεων από την Northern Rock Plc, τη βρετανική δανείστρια την οποία στήριξε οικονομικά η Bank of England, αύξησε τις ανησυχίες ότι οι ζημίες από τη στεγαστική πίστη διεθνώς θα διευρυνθούν.

Το νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι του δολαρίου της Ν. Ζηλανδίας καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις τοποθετήσεις τους σε υψηλότερων αποδόσεων περιουσιακά στοιχεία, η αγορά των οποίων χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό από την Ιαπωνία, συναλλαγές γνωστές ως carry-trades. Το γιέν κινήθηκε επίσης ανοδικά καθώς απώλειες σημείωσαν οι ιαπωνικές μετοχές εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων θα διευρυνθεί μετά την προειδοποίηση της Bank of America Corp. ότι η κατάσταση θα έχει σημαντική επίδραση στα κέρδη.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 159,31 ανά ευρώ στη 1:20 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 159,64 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το νόμισμα αναρριχήθηκε 0,4% φθάνοντας στα 228,63 έναντι της βρετανικής λίρας από 229,63 και ισχυροποιήθηκε στα 114,94 έναντι του δολαρίου από 115,12.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε για τρίτη ημέρα έναντι της στερλίνας, καθώς οι καταθέτες έκαναν ουρές στα καταστήματα της Northern Rock για να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, επιπλέον 2 δισ. λίρες (4 δισ. δολ.) από τους λογαριασμούς τους μετά και την χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης της τράπεζας από την Bank of England, την εβδομάδα που πέρασε.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ, καθώς εντείνονται οι εικασίες ότι η Federal Reserve είναι απίθανο να μειώσει σήμερα το κόστος δανεισμού περισσότερο από το ένα της ποσοστιαίας μονάδας.

Εναντι του ευρώ το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3857 από 1,3867 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Στις 13 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ, στο 1,3927.