Τη χειρότερη επίδοσή του κατέγραψε ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών που καταρτίζει συστηματικά από το 2016 ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ. Ο δείκτης κατέγραψε τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες, καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους για το 1ο εξάμηνο 2020.
Τη χειρότερη επίδοσή του κατέγραψε ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών που καταρτίζει από το 2016 ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε συνεργασία με την εταιρία DHL, μέλος του ΣΕΒΕ.
Ο δείκτης κατέγραψε τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες, καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους για το 1ο εξάμηνο 2020.
Παράλληλα, η ερώτηση επικαιρότητας αφορούσε στις επιπτώσεις του COVID-19 στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στις εξαγωγές, στις εγχώριες πωλήσεις, στην παραγωγή και στη μεταφορά-διακίνηση των προϊόντων στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης TCI SEVE-DHL για το 1ο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 86,8 μονάδες, έναντι 141,5 μονάδων του 2ου εξαμήνου 2019, με τη μείωση να διαμορφώνεται σε 54,7 μονάδες. Η υλοποίηση της έρευνας έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Αναλυτικά:
Στο πρώτο ερώτημα για το αν η εξάπλωση του COVID-19 θα επηρεάσει τις εξαγωγές της επιχείρησης, το 12% δήλωσε καθόλου, το 23% ελάχιστα, το 32% μέτρια, το 27% πολύ και το 6% πάρα πολύ. Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τις εγχώριες πωλήσεις με το 15% να δηλώνει ότι δε θα επηρεαστεί καθόλου, το 20% ελάχιστα, το 37% μέτρια, το 23% πολύ και το 5% πάρα πολύ. Όσον αφορά στην ερώτηση για το αν ο COVID-19 θα επηρεάσει την παραγωγή της επιχείρησης, το 25% δήλωσε καθόλου, το 23% ελάχιστα, το 33% μέτρια, το 16% πολύ και το 3% πάρα πολύ, ενώ για το αν θα επηρεάσει τη μεταφορά-διακίνηση των προϊόντων στο εξωτερικό, το 19% απάντησε καθόλου, το 28% ελάχιστα, το 26% μέτρια, το 25% πολύ και το 2% πάρα πολύ.
Η σημαντική μείωση του δείκτη στο α’ εξάμηνο 2020 οφείλεται στην επιδείνωση των προσδοκιών σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας. Οι εξαγωγές και οι εγχώριες πωλήσεις αποτέλεσαν τις δύο ενότητες, στις οποίες οι Έλληνες εξαγωγείς διατήρησαν μία αισιόδοξη στάση καθώς το 80% και το 75% των απαντήσεων αντίστοιχα, αφορούσαν αύξηση ή σταθερότητα. Αντίθετα, στις διεθνείς και εγχώριες οικονομικές συνθήκες καταγράφηκε έντονη απαισιοδοξία με το 67% και το 62% αντίστοιχα να δηλώνει πως αναμένει επιδείνωση. Όσον αφορά στην ερώτηση επικαιρότητας, δηλαδή αν η εξάπλωση της νόσου COVID-19 θα επηρεάσει τις εξαγωγές, τις εγχώριες πωλήσεις, την παραγωγή και τη μεταφορά-διακίνηση των προϊόντων στο εξωτερικό για το επόμενο εξάμηνο, οι περισσότερες απαντήσεις συγκεντρώθηκαν στις επιλογές «ελάχιστα», «μέτρια» και «πολύ» με το συνολικό ποσοστό αυτών των απαντήσεων να κυμαίνεται από 72% έως 82%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21/05/20–05/06/20 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 244 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP. Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 1.000.000 ευρώ, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.
naftemporiki.gr