Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 12:53

ΕΚΤ: Παρατείνει την κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτεινε σήμερα τη σύστασή της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μη διανέμουν μερίσματα μέχρι το τέλος του 2020. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε δυο σενάρια που περιέχονται στις μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας για την ζώνη του ευρώ.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτεινε σήμερα τη σύστασή της προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης να μη διανέμουν μερίσματα μέχρι το τέλος του 2020. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ γνωστοποίησε σε ανάλυσή τις δυο σενάρια που περιέχονται στις μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας για την ζώνη του ευρώ.

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι θα δίνει στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να χρησιμοποιούν τα «μαξιλάρια» κεφαλαίων και ρευστότητας που έχουν, ώστε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, αλλά κάλεσε τις Αρχές να είναι έτοιμες να παρέμβουν και να αποτρέψουν μία πιστωτική κρίση, ακόμη και με ανακεφαλαιοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η επέκταση της εν λόγω σύστασης είναι προσωρινή και αποσκοπεί στη διατήρηση της ικανότητας των τραπεζών να απορροφούν τους «κραδασμούς» και να στηρίζουν την οικονομία σε αυτό το περιβάλλον εξαιρετικής αβεβαιότητας.

«Όλα τα εποπτικά μέτρα και δράσεις μας στοχεύουν και θα συνεχίσουν να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι ο τραπεζικός τομέας μπορεί να παραμείνει ανθεκτικός και να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη με μία επαρκή προσφορά πιστώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία.

Η ΕΚΤ αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει για άλλους έξι μήνες, έως το τέλος του Μαρτίου 2021, την προθεσμία που είχε δώσει στις τράπεζες με υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) να υποβάλουν αναθεωρημένα σχέδια για τη μείωσή τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έλαβε την απόφαση αυτή για να δώσει στις τράπεζες πρόσθετο χρόνο να εκτιμήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην ποιότητα του ενεργητικού τους, κάτι που επιτρέψει σε αυτές έναν πιο ακριβή σχεδιασμό.

Σε μία «ανάλυση ευαισθησίας», η ΕΚΤ επικεντρώθηκε σε δυο σενάρια. Στο βασικό σενάριο (που η ΕΚΤ θεωρεί το πιο πιθανό να υλοποιηθεί), προβλέπει μείωση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 8,7% και αύξηση 5,2% και 3,3% το 2021 και 2022 αντίστοιχα. Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο αντιπροσωπεύει μια πιο δυσμενή εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 12,6% το 2020 και αύξηση 3,3% και 3,8% το 2021 και 2022 αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι με το βασικό οικονομικό σενάριό της, το οποίο υποθέτει περιοριστικά μέτρα (σ.σ. για τον κορωνοϊό) έως τα μέσα του 2021, οι τράπεζες θα δουν το συνολικό δείκτη κεφαλαίων τους (Core Equity Tier 1) να μειώνεται κατά περίπου 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στο 12,6% έως το τέλος του 2022.

Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο προβλέπει μία ισχυρή επανεμφάνιση κρουσμάτων, ο κεφαλαιακός δείκτης θα μειωνόταν κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,8% την ίδια περίοδο.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αλλά μπορούμε να έχουμε κάποια άνεση», δήλωσε ο Ενρία, προσθέτοντας: «Έχοντας πει αυτό, το αποτέλεσμα της άσκησης δείχνει επίσης ότι οι Αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω».

naftemporiki.gr