Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 17:44

Γ. Βουλγαράκης: Στη ρότα των προκατόχων μου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο νέο κτίριο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου.

«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα, γιατί παρέδωσα μόλις ένα σπουδαίο Υπουργείο, σε ένα καλό συνάδελφο και παραλαμβάνω ένα ενοποιημένο Υπουργείο από δύο επίσης πολύ καλούς συναδέλφους», δήλωσε ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης .

Είναι αυτονόητο, υπογράμμισε, ότι «θα κινηθούμε προς τις ίδιες κατευθύνσεις, αυτές τις οποίες έχουν χαράξει ο Μανώλης (Κεφαλογιάννης) και ο Τέλης (Παυλίδης) στα δυο αυτά σημαντικά πόστα που μέχρι τώρα κατείχαν. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα στηριχθούμε σε αυτά τα Κυβερνητικά έργα τα οποία μέχρι τώρα έχουν ήδη δώσει τα αποτελέσματά τους και θα πάμε μπροστά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τα στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, τους δύο Γενικούς Γραμματείς και τα στελέχη του ιδιαιτέρου γραφείου του.

Ευχαρίστησε ακόμη τους εκπροσώπους των Ενώσεων, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τις Ενώσεις των Πλοιοκτητών καθώς και τους εκπροσώπους, Προέδρους, Διευθύνοντες Συμβούλους και τα Διοικητικά Συμβούλια των 12 λιμένων εθνικής σημασίας.

Κάνοντας απολογισμό του έργου του σ’ αυτά τα 3,5 χρόνια, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Είμαστε υπερήφανοι γιατί υπογράψαμε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3δις € για έργα 6δις € για την ανάπτυξη των λιμένων και της λιμενικής πολιτικής.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί αυτό το πρωτόκολλο ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται. Έργα 200εκατ. € έχουν ξεκινήσει στους λιμένες Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Έργα 350εκατ. € προχωρούν για την ασφάλεια των λιμένων με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί έχουμε θέσει τις βάσεις να γίνει η Ελλάδα το κυριότερο διαμετακομιστικό κέντρο στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι γιατί ξεκινούν έργα 800εκατ. € στον λιμένα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ο διάλογος έχει προχωρήσει, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και υπάρχουν τα τεύχη δημοπράτησης έτοιμα για να αποφασίσει η νέα Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με την άξια ηγεσία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την υλοποίησή τους.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί ανοίγουμε την νότια πύλη της Ευρώπης. Το λιμάνι του Τυμπακίου. Ένα έργο 1δις €. Ένα έργο που κανονικά στην Ελλάδα για να ωριμάσει χρειάζεται 10 έως 14 χρόνια. Σε 10 μήνες, από πέρσι τον Δεκέμβριο, βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει στην διακήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Για αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο απερχόμενος υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, καλωσόρισε τη νέα ηγεσία του υπουργείου, την οποία διαβεβαίωσε ότι θα είναι κοντά της. «Θεωρώ εξαιρετικό το ότι δυο συνάδελφοι, όπως ο Γιώργος Βουλγαράκης και από τη Νίσυρο καταγόμενος, διότι μας πήραν στο κυνήγι τα κρητικάκια, ο Πάνος ο Καμμένος, πήραν στα χέρια τους το πηδάλιο αυτού του εξαιρετικού σκάφους. Σας θεωρώ τυχερούς, ιδιαίτερα τυχερούς γιατί σας ανέθεσε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης ένα μεγάλο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή παρευρέθηκαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές, εκπρόσωποι εφοπλιστικών ενώσεων και ναυτεργατικών σωματείων, η Διοίκηση του Ο.Λ.Π. και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της ναυτιλιακής κοινότητας.