Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ, στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς οι τιμές των μετάλλων και του αργού πετρελαίου διαπραγματεύθηκαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας την αξία για τις εταιρείες προϊόντων φυσικής παραγωγής.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και της Nippon Steel Corp. σημείωσαν άνοδο μετά τη μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, τονώνοντας τη ζήτηση των μετάλλων. Οι μετοχές της Mitsui Fudosan Co., της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας από πλευράς πωλήσεων στην Ιαπωνία, κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι τιμές γης αυξήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για πρώτη φορά σε 16 χρόνια.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,6% φθάνοντας στις 155,61 μονάδες στις 11:15' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιουλίου, με τις εταιρείες παραγωγής υλικών να εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες και στις λοιπές ανοιχτές αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Σιγκαπούρη.

Χθες στις ΗΠΑ οι μετοχές διεύρυναν το μεγαλύτερο ράλι σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών αποτέλεσμα των εικασιών ότι η μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve θα στηρίξει την κρίση στην αγορά στεγαστικής πίστης και θα τονώσει τα κέρδη. Ο Standard & Poor's 500 Index έκλεισε με άνοδο 0,6%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων στο London Metal Exchange (LME), αναρριχήθηκε 4,6% χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 10 Ιανουαρίου. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 4% και το νικέλιο αναρριχήθηκε κατά 9,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα τριών ετών. Ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 5,1%, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας, περισσότερο από ότι προέβλεπε η πλειονότητα των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, στο 4,75%.

Οι τιμές αγοράς εμπορικής γης στην Ιαπωνία σημείωσαν συνολική αύξηση 1%, την πρώτη αύξηση από το 1991, ενώ οι τιμές γης για την ανέγερση κατοικιών μειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά 0,7% από 2,3%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γης, Υποδομών και Μεταφορών της χώρας, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.