Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2007 07:11

Με τα 82 δολ. το βαρέλι «φλερτάρει» το αργό

ΚΟΝΤΑ σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι καταιγίδες και η μείωση των εισαγωγών ενδέχεται να περιορίσουν τις προμήθειες των ΗΠΑ, πριν από την αύξηση της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο.

Το πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα 82,51 δολ. το βαρέλι χθες, μετά την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας που έδειξε ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν 3,87 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, περίπου το διπλάσιο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της BP Plc και της ConocoPhillips, εκκενώνουν το βοηθητικό προσωπικό από τον Κόλπο του Μεξικού, εξ αιτίας πιθανής τροπικής καταιγίδας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 81,97 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 11:34 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Τα συμβόλαια που λήγουν κατά το σημερινό κλείσιμο, σημείωσαν άνοδο 42 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 81,93 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την έναρξη της διαπραγμάτευσης πετρελαίου το 1983. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Νοεμβρίου, διαπραγματεύθηκαν στα 80,73 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χμηλότερα.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκαν στα 78,20 δολ. το βαρέλι, 27 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου στις 11:18 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, σημείωσαν άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 78,47 δολ. το βαρέλι χθες, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1989.