Είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη που αποτύπωσαν οι θεσμικοί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η διατήρηση των κρουσμάτων από τον COVID-19 στις ΗΠΑ απειλή τη ζήτηση των υπηρεσιών και των προϊόντων των ευρωπαϊκών εταιριών. Οι περισσότερες αγορές στην Ασία επίσης κινήθηκαν καθοδικά σήμερα με υπαρκτές αιτίες, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ξεπέρασαν τις ελπίδες για περισσότερη τόνωση. Όμως χθες το βράδυ στη Wall Street οι δείκτες μετά από ταλάντωση γύρω από το κλείσιμο της Τρίτης κινήθηκαν στο τέλος ανοδικά με αποτέλεσμα, ο S&P 500 γράφει άνοδο +1,4% στο 2020. Ο Nasdaq βρίσκεται +19,32% υψηλότερα από το τέλος του 2019, ενώ ο Dow γράφει απώλειες -5,37%.
Είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη που αποτύπωσαν οι θεσμικοί στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Καθώς η διατήρηση των κρουσμάτων από τον COVID-19 στις ΗΠΑ απειλή τη ζήτηση των υπηρεσιών και των προϊόντων των ευρωπαϊκών εταιριών. Οι περισσότερες αγορές στην Ασία επίσης κινήθηκαν καθοδικά σήμερα με υπαρκτές αιτίες, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ξεπέρασαν τις ελπίδες για περισσότερη τόνωση. Όμως χθες το βράδυ στη Wall Street οι δείκτες μετά από ταλάντωση γύρω από το κλείσιμο της Τρίτης κινήθηκαν στο τέλος ανοδικά με αποτέλεσμα, ο S&P 500 γράφει άνοδο +1,4% στο 2020. Ο Nasdaq βρίσκεται +19,32% υψηλότερα από το τέλος του 2019, ενώ ο Dow γράφει απώλειες -5,37%.
Η Αθήνα λόγω του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας και των περιπετειών που είχαν οι επιχειρήσεις τη δεκαετία των προγραμμάτων στήριξης με λιτότητα, έχει τοποθετηθεί σε ειδική κατηγορία για τους ξένους θεσμικούς. Είναι τώρα κατά την εκτίμησή μας στις 647 μονάδες με μικρότερη άνοδο από εκείνη που σημείωσαν από τα χαμηλά του Μαρτίου γιατί το χτύπημα από την πανδημία χωρίς δραστική βοήθεια από την ΕΕ ήταν πιθανό να μηδενίσει τον ρυθμό ανάπτυξης που εμφάνισε η οικονομία. Τελικά με πόνο και βάσανα οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει μια ικανοποιητική στήριξη για την οικονομική δραστηριότητα. Αυτή με τη σειρά της εξασφαλίζει κέρδη για τις εισηγμένες και λειτουργεί υποβοηθητικά για τον Τραπεζικό κλάδο που συνεχίζει τις δραστηριότητες για την εξυγίανση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών.
Αν και σιώπησαν την Τρίτη χθες όλοι απέδωσαν στην εκτίναξη του country risk την βουτιά από τη φυγή από το ρίσκο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας που ανέδειξε την είδηση περί ετοιμότητας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό πανικόβαλε τους ξένους θεσμικούς ή τα προγράμματα διαχείρισης παθητικών αμοιβαίων. Το country risk υπερτιμήθηκε την Τρίτη, αλλά χθες ήταν παγκόσμιας κλίμακας η διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Ωστόσο από τις 15:40 οι ισχυροί θεσμικοί αποφάσισαν να διορθώσουν τις υπερβολές της μέρας του “πούλα πρώτα και σκέψου μετά”. Το μέγιστο μέρας που εμφανίστηκε μετά από διαρκή αναζήτηση, η οποία ξεκίνησε μετά τη συμπλήρωση 5 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, σημειώθηκε όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών επέτρεψε στους πωλητές μετοχών να ωθήσουν τον ΓΔ ως τις 648 μονάδες. Δέκα περισσότερες από το μέγιστο πρώτου μέρους και ο τζίρος στις 17:00 ξεπέρασε τα 54 εκατ. ευρώ, με την αγορά στις 646,63 μονάδες.
Μετά από το διήμερο οι Τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη αποτίμηση από αυτή που τις είχε οδηγήσει το κλείσιμο της Δευτέρας. Αν και η ενδοσυνεδριακή άνοδος εκείνη τη μέρα είχε ορίσει ως ανώτερο τις 370 μονάδες. Αυτό θα είναι το επίπεδο που θα αποτελέσει στόχο στις επόμενες συνεδριάσεις, ως την μέρα της ετυμηγορίας της FTICH.
Η αγορά μας είχε ένα ιδιαίτερο βηματισμό που ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη. Οι επαγγελματίες διαγκωνίσθηκαν για το ποιος στο άνοιγμα θα πιέσει περισσότερο τις τιμές των blue chip. Κατάφεραν ο ΓΔ να ξεκινήσει με πτωτικό χάσμα 4,4 μονάδων (κλείσιμο στις 638,3 την Τρίτη). Η εκτόνωση των πιέσεων που είχαν απομείνει σε εκκρεμότητα από την προσυνεδρίαση έφερε στο 7λεπτο κατώτερο μέρας στις 630,3 μονάδες. Ακολούθησε rebound που κράτησε περίπου 40 λεπτά και εμφανίστηκε το ανώτερο πρώτου μέρους στις 637,2 μονάδες. Με δυο βήματα είχαν οριστεί από την πρώτη ώρα τα όρια της διακύμανσης του μέσου όρου. Τα επόμενα αφορούσαν στη σταδιακή υποχώρησή του ως τις 631,5 μονάδες αφενός και μετά είχαμε την επιστροφή στις 635 μονάδες. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν ήπιοι, ενώ οι δείκτες των αγορών του ευρώ εμφάνιζαν απώλειες της τάξης του -1% στις 14:30, που θεωρούμε τέλος του πρώτου μέρους. Έτσι, με τους θεσμικούς των ΗΠΑ ακόμα στο πρωινό τους τροχάδην, ο τζίρος είχε πλησιάσει τα 28 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,270 εκατ., ενώ ο ΓΔ είχε καθίσει στις 635,4 μονάδες με απώλειες -0,45%. Το μέγιστο μέρας που εμφανίστηκε μετά από διαρκή αναζήτηση, η οποία ξεκίνησε μετά τη συμπλήρωση 5 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, σημειώθηκε όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών επέτρεψε στους πωλητές μετοχών να ωθήσουν τον ΓΔ ως τις 648 μονάδες. Δέκα περισσότερες από το μέγιστο πρώτου μέρους και ο τζίρος στις 17:00 ξεπέρασε τα 54 εκατ. ευρώ, με την αγορά στις 646,63 μονάδες. Με άλλα 7 εκατ. στις δημοπρασίες μια ώθηση έφερε το κλείσιμο πάνω από τις 947. Σήμερα η αποκατάσταση των ζημιών από συναγερμό που αποδείχθηκε… δοκιμαστικός έχει πιθανότητες να συνεχιστεί με πλάγια κίνηση.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με άνοδο έκλεισαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη παρά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,62% στις 27.005,85 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε +0,24% στις 10.706,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,57% στις 3.276,02 μονάδες. O δείκτες κινήθηκαν με εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Από την αρχή του χρόνου ο S&P 500 πέρασε σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο περίπου +1,4% για το 2020. Ο Nasdaq βρίσκεται +19,32% υψηλότερα από τις 1 Ιανουαρίου, ενώ ο Dow γράφει απώλειες -5,37%.
Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι καταγράφηκαν πάνω από 1000 θάνατοι στις ΗΠΑ από την Covid-19 την Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στους 142.000. Ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ανόδου των κρουσμάτων.
Από το οικονομικό πεδίο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχτηκαν 20,7% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύθηκε πάνω από 1% στα 1.865 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολίσθησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,59%.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έκλεισαν πτωτικά την Τετάρτη καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη και τις πωλήσεις ευρωπαϊκών προϊόντων, αντιστάθμισαν την αισιοδοξία γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε -0,87% χαμηλότερα. Ο ενεργειακός τομέας υποχώρησε πάνω από 2%, ενώ εξαίρεση από τις πιέσεις αποτέλεσαν οι εταιρίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διολίσθησε -0,51% στις 13.104,25 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση -1,32% στις 5.037,12 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε -1% χαμηλότερα στις 6.207,10 μονάδες.
Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε -0,6% στις 20.598,78 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX κατέγραψε απώλειες -1,39% στις 7.390,10 μονάδες.
Οι ευρωαγορές είχαν κινηθεί ψηλότερα την Τρίτη μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
ΧΑ
Η διόρθωση στην κάθοδο προκάλεσε άνοδο +1,5% εν μέσω πτώσης στην Ευρώπη
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 633,90 με καθοδικό χάσμα (4,37 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (638,27), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο από την έναρξη ως τις 16:06. Το ελάχιστο στις 630,26 από 630,34 την προηγούμενη προέκυψε νωρίς στις 10:37. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 647,93 από 663,50 μονάδες την Τρίτη κράτησε από τις 15:40 που ξεκόλλησε ο ΓΔ από τις 635 μονάδες ως τις 16:57.
Μέσα στη σύνοδο η πέρασε σε σταθερή πλάγια πορεία από τις 11:26 ως τις 13:50 μεταξύ των 631,5 και 634 μονάδων. Στις 15:40 επικράτησε η ζήτηση έναντι της προσφοράς και μετά από 30 λεπτά η αγορά πέρασε σε θετικό πεδίο οδηγούμενη από την απαίτηση να πληρώσουν περισσότερα, όσοι επέμεναν να τοποθετηθούν εκείνη την ώρα σε τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κινήθηκε υπό καθεστώς αναίρεσης της επενδυτικής επιφύλαξης για το ελληνικό μετοχικό ρίσκο. Η άνοδος έφερε τον ΓΔ πριν τις 17:00 ως τις 648 μονάδες. Η νευρικότητα επικράτησε ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες. Η δυναμική των Τραπεζικών μετοχών στις δημοπρασίες κράτησε το δείκτη τους ψηλότερα από τις 352 μονάδες.
Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στην αρχή με διάθεση να εκτονώσουν στα τρέχοντα επίπεδα τις πιέσεις από την προηγούμενη και από την προσυνεδρίαση. Μετά, αν και οι ανησυχίες γεωπολιτικής υφής προκάλεσαν πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τον έκλεισαν με κέρδος 9,49 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με μεταβολή, εντελώς διαφορετική από τις μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη. Συνεπώς είχαμε πλήρη αποσυντονισμό από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με άνοδο ανώτερη του +1,4% δεν ανατράπηκε ούτε μειώθηκε στο τέλος. Ενώ τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνιζαν συντονισμένα πτωτική εικόνα. Στις δημοπρασίες, είχαμε ελαφρά υπεροχή στις εντολές αγοράς και στις 17:12 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 17,5 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο σε όλη τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί πάνω από τις 351 από 340 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 646,6 μονάδες. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 5 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε οριακά στα 45,245 από 45,112 δις ευρώ.
Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, εκτός των Τραπεζών, η ΛΑΜΔΑ +6,03%, ΕΛΠΕ +5,33%, η ΜΠΕΛΑ +3,03%, η ΒΙΟ +2,92% και ΜΥΤΙΛ +2,79% . Στον αντίποδα υπέρ πτώσης λειτούργησαν ΕΕΕ -2,25%, η ΦΡΛΚ -1,59%, ΑΡΑΙΓ -1,00%, ΟΠΑΠ -0,81%, και ΕΥΔΑΠ -0,44%.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλό έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,946 από 4,736 (για ΜΠΕΛΑ ΛΑΜΔΑ ΟΤΕ ΟΛΠ ΚΡΙ ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,125% από 1,123%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,50%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,71% από -3,11%, την ΕΤΕ στο +3,95% από -3,05%, ΕΥΡΩΒ στο +4,02% από -2,55% και την ΠΕΙΡ στο +3,13% από -0,71%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +1,42% από -3,30%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 2) έναντι των καθοδικών (5 από 23) και δύο ΟΛΠ ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,49% οδηγήθηκε στις 647,76 από 638,27 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1569,34 από 1546,65 με κέρδη +1,47%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,868 από 106,154 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,946 από 4,736 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 66 από 11, των καθοδικών 32 από 87 και οι αμετάβλητες ήταν 20 από 17.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η αποκατάσταση της πτώσης αύξησε τα αισιόδοξα στοιχήματα
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας με νέες κυρίαρχες τις σειρές Αυγούστου, οι επενδυτές κίνησαν σε θετικό πεδίο τον FTSE25 για περίπου μία ώρα στο τέλος και στις δημοπρασίες, ενώ από την έναρξη των συναλλαγών ως τις 16:06 σε αρνητικό. Τον έκλεισαν τελικά, 22,69 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:37 και ήταν οι 1523,81 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1569,54, εμφανίστηκε στις 16:48. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσεις στις 1566,34 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1569,34 από 1546,65 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,47% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,688 από 20,014 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 1197 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1568,75 μονάδες, κατώτερο τις 1520,00 και τελευταίες πράξεις στις 1568,75 από 1544,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια αυξήθηκαν ελαφρά σε 5183 από 5106. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 57 συμβόλαια με ανώτερο στις 1570,00 μονάδες κατώτερο στις 1523,00 και τελευταίες πράξεις στις 1566,75 από 1540,00 μονάδες με 207 από 204 ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον μειώθηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου, ο όγκος ήταν 55 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1650 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1575 και τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 51 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1400 και τις 1550 μονάδες. Ενώ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo δεν άλλαξε και αφορούσε στα 37000 συμβόλαια για ΔΕΗ, στα 12000 για ΟΤΕ, στα 8000 για ΜΠΕΛΑ, στα 7106 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 50 για ΦΡΛΚ.
Τι και αν επιχείρησαν οι συναλλασσόμενοι χθες να λειτουργήσουν ψύχραιμα, μετά από τη βουτιά της Τρίτης. Το διεθνές κλίμα είχε συννεφιάσει, με τους δείκτες στην Ευρώπη συντονισμένα πτωτικούς, ενώ τα futures των δεικτών στη Wall Street με μεταβολή -0,4% έδειχναν στις 13:15 παραπλανητικά τελικώς, πως και εκεί θα επικρατήσει καθοδική δυναμική. Τα futures μειώθηκαν αφότου το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει εντολή στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ώθησε το Πεκίνο να καταδικάσει την κίνηση ως εξωφρενική και άνευ προηγουμένου.
Αν ανατρέξουμε στις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών θα ανακαλύψουμε πως στις εκτιμήσεις τους με βάση τη στατιστική όλοι ανέφεραν τη στήριξη του μέσου όρου σε ζώνη τιμών γύρω από τις 630 μονάδες. Αν και στην καθοδική αλυσίδα ο ΓΔ πέρασε ως τις 620 μονάδες αλλά σε κλείσιμο δεν απομακρύνθηκε από τα επίπεδα που δύο μέρες στη σειρά προκάλεσαν μετά την προσέγγισή τους ανοδική αντίδραση την Τρίτη μικρή αλλά την Τετάρτη μεγάλη.
Οι τοποθετήσεις ορισμένων εγχώριων παραγόντων δεν είχαν χθες αναφορές σε αριθμούς και αυτό έχει τη σημασία του.
Η Beta Sec. επισήμανε: “Συνεδρίαση μεταβλητότητας οδηγούμενη από τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να αναζητά κατεύθυνση, από την ειδησεογραφία που σχετίζεται με το θέμα. Στις Διεθνείς Αγορές το Ασήμι αναρριχήθηκε σε υψηλά 7 ετών και ο Χρυσός κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, αντανακλώντας τις ανησυχίες των Επενδυτών αναφορικά με τον πληθωρισμό”.
Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Η αβεβαιότητα που προκαλεί η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου σίγουρα λειτουργεί ανασταλτικά και ενδέχεται να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και την συσχέτιση με τις Διεθνείς Μετοχικές Αγορές. Δύσκολη η αξιολόγηση του κινδύνου και κατ΄ επέκταση η εκτίμηση του επιπέδου τιμών”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η συνεδρίαση (της Τρίτης), μετά την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή ευφορία όμως κράτησε λίγες μόνο ώρες, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανακοινώσει έρευνες εντός της Ελληνικής ΑΟΖ.
Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, μετά από πολύ καιρό, πήρε στα σοβαρά τις Τουρκικές προκλήσεις και κατέγραψε απώλειες έως και 3% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από τα κέρδη 1,5% που εμφάνιζε τις πρωινές ώρες. Tο σημερινό δημοσίευμα της “Bild” για καθοριστική παρέμβαση της A. Merkel, έδωσε μια ανάσα στην Ελληνική Αγορά με την κατάσταση να εξομαλύνεται, τουλάχιστον προσωρινά.
Συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται εντός του πλάγιου σχηματισμού, ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να βρει ισορροπία στην πολυσυζητημένη στήριξη των 630 μονάδων. Τα επιτρεπτό εύρος διακύμανσης του σχηματισμού έχει άνω όριο τις 660 μονάδες και κάτω όριο τις 610 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, από τις αρχές Ιουνίου καταγράφει συνεχώς χαμηλότερα ψηλά και χαμηλότερα χαμηλά, και ενδέχεται να διολισθήσει έως την περιοχή των 590 μονάδων. Ακύρωση της πλάγιας κίνησης έρχεται μόνο με πειστική ανοδική διάσπαση της προηγούμενης τοπικής κορυφής, δηλαδή τις 664 μονάδες.
Στην στήριξη των 330 μονάδων, για ακόμη μια φορά, σταμάτησε ο δείκτης Τραπεζών, με την κατοχύρωση των 370 μονάδων να είναι αναγκαία, για την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων. Η περιοχή των 330 μονάδων είναι κομβική, καθώς με την απώλεια αυτής ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 300 και εν συνεχεία των 265 μονάδων, όπου και αποτελούν τα ιστορικά χαμηλά του κλαδικού δείκτη.
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις των Εμπλεκομένων Χωρών στην γεωπολιτική σκακιέρα. Η Ελληνική Αγορά δύσκολα θα ‘σηκώσει κεφάλι’, όσο το κλίμα παραμένει τεταμένο, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης των Ξένων Αγορών η τρέχουσα κατάσταση την καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν ελαφρά σήμερα Πέμπτη 23/7, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου ξεπέρασαν τις ελπίδες για περισσότερη τόνωση, επειδή οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον εν μέσω κατηγοριών για κατασκοπεία.
Η Κίνα δήλωσε ότι η εντολή ήταν μια «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» από την Ουάσινγκτον, και μια πηγή είπε ότι το Πεκίνο σκέφτεται να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στο Γουχάν σε αντίποινα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι το κλείσιμο άλλων προξενείων είναι «πάντα δυνατό».
Αφού κινήθηκε υψηλότερα αρχικά στην πρωινή συνεδρία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία στην Ιαπωνία ήταν στο μέσο της συνόδου κάτω -0,3%, μειώθηκε από την πτώση των κινεζικών μετοχών. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,25%. Ο δείκτης αναφοράς της Σαγκάης μειώθηκε -1,67% μετά από κέρδη τεσσάρων ημερών. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο -0,68%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν σταθερές. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ο S&P/ASX ήταν στο +0,26%. Επίσης ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέστρεψε τα προηγούμενα κέρδη και έχανε στο μέσο της συνόδου -0,08%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,42%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nikkei υποχώρησαν 0,13%, με τις ιαπωνικές αγορές να κλείνουν για διακοπές.
Τα futures του S&P 500 έπεσε -0,08%. Αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,02%.
«Η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων Κίνας-ΗΠΑ ήταν όλο και πιο πιθανή. Ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για μένα είναι να προχωρήσει ο Τραμπ περισσότερο και να σπάσει τη συμφωνία Φάσης 1». Δήλωσε ο Kay Van-Petersen, της Saxo Capital Markets στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης για την ενίσχυση των οικονομιών που έχουν πληγεί από πανδημία, θα συνεχίσουν να παρέχουν διαρθρωτική υποστήριξη στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.