Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 07:36

Κίνα: Μείωση των εισαγωγών χαλκού τον Αύγουστο

ΠΤΩΤΙΚΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών τον Αύγουστο, κινήθηκαν οι εισαγωγές επεξεργασμένου χαλκού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, καθώς η εσωτερική παραγωγή υπερέβη τη ζήτηση.

Οι εισαγωγές του μετάλλου και των κραμάτων του τον Αύγουστο ήταν 92.413 μετρικοί τόνοι, οι χαμηλότερες από τον Νοέμβριο και μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας. Ωστόσο οι εισαγωγές το οκτάμηνο του έτους διπλασιάστηκαν στο 1,12 εκατ. τόνους.

Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο αναρριχήθηκαν 25% φέτος και το υψηλότερο κόστος περιόρισε τη ζήτηση του βιομηχανικού μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή καλωδίων και συρμάτων, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές. Τον Αύγουστο ο αριθμός ήταν 12% χαμηλότερος από τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα που ανακοινώθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου. Τα τελωνεία της Κίνας δεν εξήγησαν τον λόγο της αλλαγής των στοιχείων.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες διαπραγματεύθηκε 0,2% υψηλότερα, στα 7.900 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange (LME) στις 11:10 π.μ. ώρα Σαγκάης. Τα συμβόλαια για παράδοση Δεκεμβρίου στη Σαγκάη διαπραγματεύθηκαν 0,1% υψηλότερα στα 67.260 γιουάν ο τόνος.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν από μήνα σε μήνα από τον Απρίλιο καθώς η αύξηση των ξένων αγορών το πρώτο τρίμηνο, επηρέασαν τις τιμές στο εσωτερικό.