Σενάρια για παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1 έως 2 εβδομάδες και ταυτόχρονη διατήρηση ή μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης των οφειλών που θα προκύψουν για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τον Αύγουστο και λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Σενάρια για παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 1 έως 2 εβδομάδες και ταυτόχρονη διατήρηση ή μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης των οφειλών που θα προκύψουν για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τον Αύγουστο και λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για μη εξέταση του ενδεχομένου παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων στην παρούσα φάση, μελετώνται ήδη τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανακύπτει για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, λόγω των καθυστερήσεων στην αποστολή των δηλώσεων. Συγκεκριμένα, όπως ήδη έχει επισημάνει η «Ν», με τους ρυθμούς που υποβάλλονται οι δηλώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περίπου 600.000 δηλώσεις να κατατεθούν εκπρόθεσμα, μετά τις 29 Ιουλίου, που λήγει η ισχύουσα προθεσμία, και περίπου 1.000.000 άγαμοι και έγγαμοι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εφόσον αποφασιστεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τουλάχιστον για 1 εβδομάδα, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα, που απομένουν 13 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, έχουν αποσταλεί στο ΤΑΧΙSnet και έχουν εκκαθαριστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ περίπου άλλες 1.950.000 δεν έχουν ακόμη υποβληθεί.
Δύο «αγκάθια»
Για να καταστεί δυνατή η υποβολή του συνόλου των 6,45 εκατομμυρίων δηλώσεων μέχρι την προθεσμία της 29ης Ιουλίου θα πρέπει πλέον να υποβάλλονται καθημερινά στο TAXISnet 150.000 δηλώσεις, πράγμα αδύνατον για 2 λόγους:
α) εξαιτίας της δυσλειτουργίας του συστήματος ΤΑΧΙSnet, το οποίο «πέφτει» συχνά λόγω της ταυτόχρονης υποβολής πλήθους δεδομένων σε δεκάδες εφαρμογές του, που λειτουργούν αυτές τις μέρες όχι μόνο για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και πλήθους άλλων δηλώσεων για φόρους, αλλά και για την υποβολή αιτήσεων και στοιχείων προκειμένου να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών πληττόμενων από την πανδημία. Ως εκ τούτου, το σύστημα δεν μπορεί να «σηκώσει» ρυθμό υποβολής 150.000 δηλώσεων ημερησίως, ο οποίος απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποστολής του συνόλου των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
β) λόγω των τρομακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν φέτος οι λογιστές-φοροτεχνικοί στην προσπάθειά τους να στείλουν εγκαίρως καθημερινά χιλιάδες δηλώσεις, καθώς φέτος για πρώτη φορά ο φόρτος εργασίας τους είναι υπέρογκος, δεδομένων των έκτακτων υποχρεώσεων διεκπεραίωσης πλήθους διαδικασιών υποβολής αιτήσεων και στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες του υπουργείου Εργασίας και της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Εναλλακτικές λύσεις
Με δεδομένο ότι έχει ήδη ψηφιστεί η διάταξη που προβλέπει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναγράφονται στα φετινά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων -αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις- σε 8 μηνιαίες δόσεις, με καταληκτικές ημερομηνίες τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβληματίζεται ως προς το τι θα γίνει με την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης, που λήγει στις 31 Ιουλίου 2020, εάν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί μετά την ημερομηνία αυτή.
Οι λύσεις οι οποίες εξετάζονται ως εναλλακτικά σενάρια είναι οι εξής: α) Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου και ταυτόχρονα να παραταθεί αντίστοιχα (τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου) και η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης. Η προθεσμία αυτή εξετάζεται όμως να ισχύσει μόνο για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις εντός του Αυγούστου. Η επιλογή αυτή της λύσης θα χρειαστεί ενδεχομένως νέα νομοθετική παρέμβαση με τροποποίηση της πρόσφατα ψηφισθείσας διάταξης για τις 8 δόσεις. β) Να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι τις 5 Αυγούστου, αλλά όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός του Αυγούστου να μη δικαιούνται 8 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των φόρων των εκκαθαριστικών τους αλλά 7 μηνιαίες δόσεις (από Αύγουστο 2020 έως Φεβρουάριο 2021).