Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 06:00

«Μοριακό τεστ» για την ευρωπαϊκή συνοχή η Σύνοδος Κορυφής

Η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, είναι τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική πλευρά μια από τις κρισιμότερες, αν όχι η κρισιμότερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό γιατί από την αλληλεγγύη που θα επιδειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 και κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κριθεί η συνοχή και η ενότητα την επόμενη μέρα.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στην παρούσα σύνοδο είναι καλές, ενώ ο στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι, αν δεν τα καταφέρει σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, να συγκαλέσει μια δεύτερη μέχρι το τέλος του μήνα. Πολιτικά το διακύβευμα είναι μεγάλο, όποια απόφαση ληφθεί θα αποτελέσει προηγούμενο για το μέλλον, δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν η Ε.Ε. δεν δανείστηκε από τις αγορές για να προσφέρει στα κράτη-μέλη επιχορηγήσεις. Αυτό που προβλέπεται να γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εάν τελικά αποφασιστεί, αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη. Έτσι εξηγούνται και οι αντιδράσεις χωρών του Βορρά, που -πέρα από οικονομικές- είναι και ιδεολογικές.

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία. Τέτοιας εμβέλειας αποφάσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν με τηλεδιασκέψεις. Απαιτούνται επιμέρους διαβουλεύσεις, επιμέρους συμφωνίες, ξενύχτια, εξαντλητική κούραση των ηγετών, προκειμένου να βγει στο τέλος «λευκός καπνός». Έτσι γίνεται πάντα στις μεγάλες διαπραγματεύσεις, και το γεγονός ότι η συνάντηση γίνεται με φυσική παρουσία αυξάνει σημαντικά τις προοπτικές συμφωνίας.

Στην επιστολή-πρόσκληση για τη σύνοδο που έστειλε στους ηγέτες την Τετάρτη το βράδυ, ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι από την τελευταία τηλεδιάσκεψη τον Ιούνιο έχει γίνει εντατική δουλειά και έχουν ληφθεί υπόψη, μέσω της συμβιβαστικής πρότασης, θέσεις και ανησυχίες, ώστε να υπάρξει κοινός τόπος. Ωστόσο, σημειώνει ότι η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων. «Τώρα είναι η ώρα, μια συμφωνία είναι απαραίτητη προς όφελος των πολιτών μας» καταλήγει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με βάση την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που έστειλε στα κράτη-μέλη ο κ. Μισέλ στις 10 Ιουλίου. Η πρόταση δεν απομακρύνεται πολύ από εκείνη της Κομισιόν και κυρίως δεν θίγει την κεντρική φιλοσοφία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική