Το οικονομικό επιτελείο έχει απλώσει ένα δίχτυ για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ ή 13% του ΑΕΠ. Έχει δε επισημάνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς. Περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις θέλουν να δουν το δίχτυ να «απλώνει». Στην έρευνα της Rass και του Forum2020.GR για το naftemporiki.gr οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα χρειαστούν περισσότερο το ερχόμενο διάστημα για να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις και μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει ο Covid-19. Tο 37,6% απάντησε περισσότερη ρευστότητα και ένα 29,2% καινοτόμες ιδέες/ λύσεις. Το 54% έχει επεξεργαστεί ή επικαιροποιήσει κάποιο υφιστάμενο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, ωστόσο μόνο το 23,3% έχει αναζητήσει βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες ή ειδικούς.
Το οικονομικό επιτελείο έχει απλώσει ένα δίχτυ για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ ή 13% του ΑΕΠ. Έχει δε επισημάνει ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς. Περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις θέλουν να δουν το δίχτυ να «απλώνει».
Στην έρευνα της Rass και του Forum2020.GR για το naftemporiki.gr οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα χρειαστούν περισσότερο το ερχόμενο διάστημα για να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις και μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει ο Covid-19. Tο 37,6% απάντησε περισσότερη ρευστότητα και ένα 29,2% καινοτόμες ιδέες/ λύσεις.
Το 54% έχει επεξεργαστεί ή επικαιροποιήσει κάποιο υφιστάμενο σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, ωστόσο μόνο το 23,3% έχει αναζητήσει βοήθεια από εξωτερικούς συνεργάτες ή ειδικούς για την καλύτερη προσαρμογή της επιχείρησής του στις συνθήκες της πανδημίας. Επιπλέον μόνο το 12% έχει προβεί σε αλλαγές στο διοικητικό του σχήμα και μόνο μία στις τρεις επιχειρήσεις (35%) διαθέτει ομάδα διαχείρισης κρίσεων, για να το οδηγήσει ουσιαστικά σε έξοδο από τα σημερινά προβήματα και στην επόμενη ημέρα. Σημειώνεται δε ότι τα ποσοστά ικανοποίησης για τις λύσεις, που έχουν προτείνει τόσο τα αρμόδια εσωτερικά τμήματα (λογιστήριο, ανθρώπινου δυναμικού, IT κτλ) όσο και οι ορκωτοί ελεγκτές ή οι εξωτερικοί σύμβουλοι είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Θα έλεγε κανείς λοιπόν πως ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων στέκεται με αμηχανία απέναντι στην κρίση. Τι περιμένει; Περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση (σε ποσοστό 71,3%).
Το 51,7% προσδοκά να δει μέτρα οικονομικής στήριξης, ένα 34,8% φορολογικά μέτρα και περίπου ένας στους 10 εργασιακά μέτρα.
Τι μέτρα έχουν ληφθεί έως για την ενίσχυση της ρευστότητας
Η κυβέρνηση έως τώρα στηρίζει την ρευστότητα των επιχειρήσεων με τα ακόλουθα εργαλεία:
- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, γεγονός που δείχνει ότι το συγκεκριμένο εργαλείο βοήθησε τις πρωτίστως τις πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας και προκαταβολής και ένας τρίτος γύρος έχει σχεδιαστεί για τον Αύγουστο. Στόχος είναι να χορηγηθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.
-Αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όλους τους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο και έναρξη αποπληρωμής το 2021.
-Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, από επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
-Συμψηφισμός του 25% στοn ΦΠΑ, με μελλοντικές υποχρεώσεις.
-Επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 7.539 δάνεια, και έχουν εκταμιευθεί 6.422 δάνεια, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ.
- Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, θα φτάσουν, τελικά, τα 7 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.420 δάνεια, 5.117 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
- Οι μικροπιστώσεις. Πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ κι απευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Η σχεδιαζόμενη μείωση ή ακόμη και μηδενισμός στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
naftemporiki.gr